31.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

U aprilu usklađivanje penzija – Očekuje se rast od 3,5 posto

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje 15. aprila uskladit će penzije, a očekuje se da će doći do povećanja od 3,5 posto za sve penzionere uz izuzetak onih koji primaju najviši iznos penzije.

Glasnogovornik Zavoda MIO/PIO Tomislav Kvesić kazao je kako se radi o redovitom godišnjem usklađivanju mirovina koje je predviđeno novim zakonom.

– To se radi 15. aprila svake godine na temelju dva parametara – realnog rasta BDP-a te indeksa potrošačkih cijena. Na osnovu ta dva podatka dobije se postotak. Tačan iznos bit će poznat kada Federalni zavod za statistiku objavi službene podatke o kretanju BDP-a i potrošačkih cijena, a predviđanja su da će povećanje penzija će iznositi oko 3,5 posto – pojasnio je Kvesić.

Podsjetio je da su najniže penzije u ovoj godini već povećane za 3,2 posto, pa će zajedno s novim povećanjem minimalna penzija u Federaciji BiH iznositi oko 370 maraka.

Odluka o povećanju penzija primjenjivat će se retroaktivno od 1. januara 2019. godine, pa će svi penzioneri u petom mjesecu dobiti uvećane penzije za april, kao i razliku za prva tri mjeseca.

– Ukupno potrebna dodatna sredstva za ova dva povećanja iznose oko 90 miliona na godišnjoj razini što će se podmiriti iz redovitih prihoda Zavoda. Priliv prihoda je zadovoljavajući i neće biti problema pri isplati penzija – kazao je Kvesić.

M.O.

Vijesti

U Federaciji BiH u junu 51,3 posto više turista nego u maju

Ukupan broj dolazaka turista u junu 2021. godine u Federaciju iznosio je 57.769 što je četiri puta više u odnosu na juni 2020. godine,...

PCR i brzi testovi iz BiH bit će priznati i u Sloveniji

Vlada Slovenije je na sjednici usvojila izmijenjenu uredbu o utvrđivanju uslova za ulazak u zemlju zbog obuzdavanja virusa covida-19, kojom je Bosna i Hercegovina...

Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu, ali…

"Spreman sam da kao član Predsjedništva BiH podnesem ostavku, ali tražim da se ne bira novi član Predsjedništva iz srpskog naroda" - rekao je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave