28.3 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

U BiH se još uvijek traga za 12 hiljada osoba

Generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Kathryne Bomberger ocijenila je danas da je presudom kojom je bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora zaključeno poglavlje u historiji sukoba na zapadnom Balkanu.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) osudilo je jučer Karadžića za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine, a Bomberger smatra da je važno nezaboraviti žrtve dok se odgovorni za zločine privode pravdi, piše Fena.

– U sukobima u bivšoj Jugoslaviji nestalo je 40.000 ljudi. Više od dvije trećine ih je pronađeno i identificirano kao rezultat rada država u regiji u saradnji sa ICMP-om. Međutim, još uvijek se traga za 12.000 osoba, uključujući i hiljadu od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici – podsjetila je.

ICMP-ovi eksperti su svjedočili tokom suđenja Karadžiću o svome radu na identifikaciji više hiljada žrtava kroz proces identifikacije utemeljen na analizi DNK, saopćeno je iz ICMP-a.

Prošle godine u novembru su predstavnici vlada odgovorni za rješavanje pitanja nestalih u BiH, Hrvatskoj, na Kosovu, u Crnoj Gori i Srbiji sa ICMP-om potpisali Okvirni plan kojim su definirani koraci ka poboljšanju saradnje i efikasnosti u procesu pronalaženja i identifikacije nestalih osoba.

– Međunarodna zajednica mora nastaviti podržavati ovaj proces. Osuđujuće presude odgovornima za ratne zločine predstavljaju ključni element u podržavanju vladavine zakona – smatra direktorica ICMP-a.

Mišljenja je da ukoliko se osigura da vlade ispune zakonske obaveze, pronađu i identificiraju osobe nestale nakon ovakvih zločina, i ako se garantiraju prava svim njihovim preživjelim porodicama, bit će ostvaren važan segment u procesu rješavanja pitanja nestalih.

DK

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave