Naslovnica TEHNOLOGIJA U jeku problema predstavljen Boeing 777X, najveći putnički avion na svijetu

U jeku problema predstavljen Boeing 777X, najveći putnički avion na svijetu

0

Najveći putnički avion na svijetu Boeing 777X 13. marta je zvanično predstavljen upravi Boeinga u glavnom proizvodnom pogonu ove kompanije u Everettu, u Washingtonu.Boeing je planirao da u srijedu letjelicu predstavi široj javnosti, ali je njegovo predstavljanje odgođeno nakon pada aviona Ethiopian Airlinesa, što je druga velika avionska nesreća u razmaku od samo nekoliko mjeseci, piše BBC.

Isto tako, zvanično predstavljanje ovog velelepnog aviona također je pojednostavljeno i u glavnom proizvodnom pogonu kompanije kako bi se odala počast stradalim u Boeingovom modelu 737 MAX 8.

Ovaj 77 metara dug avion je znatno veći od svojih prethodnika 777-300ER-a i aviona Airbus A340-600.

Boeing 777X će čak biti malo duži i od dosadašnjeg rekordera 747-8, najnovije verzije “Queen of the Skies” aviona, čiji je predak promijenio poimanje avijacije još prije 50 godina.

Zahvaljujući svojoj dužini, avion je dizajniran tako da se u njega može smjestiti između 400 i 425 putnika u dvije klase. No, broj sjedišta će varirati u zavisnosti od zahtjeva određenih aviokompanija, ali ovo će zasigurno biti najveći dvomotorni avion svih vremena kada počne letjeti sljedeće godine.

DK

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime