31.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

U zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH organizovan polusatni protest

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH danas je u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH organizovao polusatni protest u vrijeme pauze. Bio je to protest zbog ukidanja reprezentativnosti ovog Saveza i podrška kolegama u USK koji su u ponedjeljak počeli štrajk.

Kako nam je potvrdio Admir Suljić potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, jedina ustanova u kojoj nije bilo protesta u vrijeme pauze je Univerzitetski-klinički centar Tuzla.

Podsjetit ćemo da je Kantonalni sud u Sarajevu poništio reprezentativnost ovog federalnog saveza i postupak je vraćen prvostepenom organu na ponovno odlučivanje – Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike. Ovom odlukom ugrožen je rad doktora u cijeloj Federaciji, navode iz Saveza, koji broji 4.400 članova.

”Naše osnovno pravo je da možemo sebe da zastupamo i da budemo socijalni partneri, ništa drugo ne tražimo”, kaže Suljić.

Odluku o reprezentativnosti resorno federalno ministarstvo trebalo bi donijeti u narednih 20-tak dana. Ukoliko odgovor bude negativan, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije pokrenut će generalni štrajk na nivou cijele Federacije BiH. (RTV SLON)

MC

Vijesti

Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu, ali…

"Spreman sam da kao član Predsjedništva BiH podnesem ostavku, ali tražim da se ne bira novi član Predsjedništva iz srpskog naroda" - rekao je...

Atina / Velež večeras u Grčkoj protiv AEK-a: Mogu li Mostarci do historijskog uspjeha

Fudbaleri Veleža večeras u Atini igraju revanš susret drugog pretkola Konferencijske life protiv ekipe AEK-a. Velež u tom meču brani pobjedu iz pvog meča odigranog prošle sedmice na "Grbavici", kada je slavio...

Zdravstveni radnici u TK odlučili da stupe u generalni štrajk

Zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu donijeli su odluku o stupanju u štrajk jer mjesecima čekaju na potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi regulisao njihov...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave