USAID i Vlada Švedske nastavljaju sa pružanjem pomoći poljoprivrednicima

0

Projektom FARMA II Vlada Švedske i USAID  javnim su pozivom na raspolaganje stavili grant fond u vrijednosti od  3 miliona dolara za sve organizacije iz sektora poljoprivrede. Konkretno se to odnosi na proizvođače voća, povrća, mljekare, peradare i pčelare. Kroz ovaj program, podržaće se treninzi, studijska putovanja u inostarnstva, posjeta sajmova, stručna pomoć i obuka te promo aktivnosti poljoprivrednih proizvođača. Ovo je deveti javni poziv, i razlikuje se od drugih.

“Ovaj se razlikuje od drugih zato što je ovo poziv za podršku malim farmerima, poljoprivrednim proizvođačima za bolji pristup obuci i treninzima. Tačno je izdvojeno negdje oko milion dolara za ovaj dio koji se odnosi na treninge i obuke, dok su grantovi od 2.000 do 50.000 dolara naravno izraženo u KM. Ovaj smo paket nazvali sedam paketa u jednoj; odnosi se na treninge, stručni pomoć, posjete sajmovima, marketinške kampanje itd. Tako da se potencijalni kandidati mogu prijaviti na svih sedam poziva” – kazala je Meriha Manojlović, šef razvojnog FARMA II projekta.

Svrha ovog poziva jeste podrška registrovanim poljoprivrednim proizvođačima da lakše dobiju kvalitetne savjetodavne i poslovne usluge, što bi trebalo doprinijeti boljim poslovnim rezultatima i razvoju njihovog kapitala. Sve privatne firme, nevladine organizacije ali i obrazovne institucije mogu se prijaviti. Naravno, korist neće imati samo ta organizacija nego I krajnji korisnici.

Udruženje voćar je već u dva navrata koristilo ova sredstva. 2014. godine prvi put kada je 28 korisnika dobilo sadni materijal, sadnice voća – nakon poplave. Zadovoljni smo sa uslugama USAID-a i ovim putem bi im se zahvalio za pomoć koju su nam pružili” – istakao je Marko Ivanović, predsjednik Udruge voćara Orašje

Poziv ostaje otvoren do 19. aprila, a više informacija svi zainteresovani mogu pronaći na web stranici farmabh. (RTV SLON)

MC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here