20.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Bukvarević: Poboljšanje statusa branilačke populacije trajna zadaća

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je danas kako poboljšanje statusa pripadnika branilačke populacije predstavlja trajnu zadaću, uključujući porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilisane branioce.

Komentirajući novinarski upit u vezi s angažmanom na tom planu u proteklom periodu, Bukvarević je istaknuo kako je posljednji mandat možda i prvi u kojem prava pripadnika boračkih kategorija nisu umanjivana.

– Ovo je, možda, i prvi mandat u kojem prava branilačke populacije nisu umanjivana, nego su, apsolutno, na vrijeme izmirivane sve obaveze prema oko 92.000 korisnika lične/porodične invalidnine – kazao je federalni ministar za boračka pitanja.

Istovremeno, podsjetio je kako je u završnoj fazi priprema zakona o pravima demobilisanih boraca, najavljujući kako bi, možda, već na Dan Armije RBiH (15. april) mogli objaviti da je, konačno,  dogovoren zakon o pravima demobilisanih boraca, a koji od 2010. godine nemaju svoj zakon, prenosi Fena.

Dodao je kako se svakodnevno ulažu napori na tom planu te da Vlada FBiH na godišnjem nivou izdvaja 600 miliona KM, kao i da je prihvatila i zahtjev boraca za dodatnih 50 miliona KM za demobilisane branioce kako bi se poboljšao status pripadnika te boračke kategorije.

– Koliko god sredstava da izdvojimo, mi se ne možemo odužiti tim ljudima, koji su branili i odbranili državu Bosnu i Hercegovinu. Dakle, naša je trajna zadaća da radimo na tome i da to u skladu s našim mogućnostima, iz dana u dan, poboljšavamo – poručio je Bukvarević

Ministar Bukvarević je danas predvodio delegaciju federalnog resornog ministarstva, koja je u sklopu obilježavanja 27. godišnjice Armije RBiH i 14. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, pohodila šehidsko spomen-mezarju ‘Kovači’ i odala počast braniocima Bosne i Hercegovine.

DK

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave