31.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Delegacija EU podsjeća vlasti na obavezu promoviranja društva bez diskriminacije

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini osudili su zločine iz mržnje, poput prošlosedmičnog napada na dvije pripadnice LGBTIQ zajednice u Sarajevu.

Kako je navedeno u saopćenju, pripadnici LGBTIQ populacije imaju pravo da žive svoj život bez diskriminacije i prijetnji, ravnopravni sa svim ostalim građanima.

Pozdravili su najavu prve LGBTIQ Povorke ponosa koja je planirana za septembar u Sarajevu, ali ta najava izazvala je niz negativnih reakcija u javnoj sferi, uključujući i ključne javne i političke ličnosti.

– Takve reakcije doprinose okruženju pogodnom za neprijateljski odnos prema pripadnicima LGBTIQ zajednice, što nedavni napad i potvrđuje – stav je Delegacije EU u BiH.

Podsjetili su predstavnike vlasti na njihove obaveze da promoviraju društvo bez diskriminacije i da štite prava građana na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja, piše Fena.

To je, ističu iz Delegacije EU, navedeno u odluci Ustavnog suda BiH od decembra 2018. u vezi s Merlinka festivalom koji je održan 2014. godine i nemogućnošću vlasti da garantiraju sigurnost učesnicima.

– Ove vrijednosti su ključni elementi funkcionalne demokratije i od suštinskog su značaja za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU – zaključeno je u saopćenju Delegacije EU u BiH.

DK

Vijesti

U Federaciji BiH u junu 51,3 posto više turista nego u maju

Ukupan broj dolazaka turista u junu 2021. godine u Federaciju iznosio je 57.769 što je četiri puta više u odnosu na juni 2020. godine,...

PCR i brzi testovi iz BiH bit će priznati i u Sloveniji

Vlada Slovenije je na sjednici usvojila izmijenjenu uredbu o utvrđivanju uslova za ulazak u zemlju zbog obuzdavanja virusa covida-19, kojom je Bosna i Hercegovina...

Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu, ali…

"Spreman sam da kao član Predsjedništva BiH podnesem ostavku, ali tražim da se ne bira novi član Predsjedništva iz srpskog naroda" - rekao je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave