35.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Delegacija EU: Svi potrošači će imati koristi od Regionalnog sporazuma o roamingu

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH pozdravljaju potpisivanje Regionalnog sporazuma o roamingu koji je Bosna i Hercegovina realizirala na Digitalnom samitu zapadnog Balkana jučer u Beogradu.

Iz te institucije ocjenjuju da će taj sporazum smanjiti troškove roaminga za sve korisnike mobitela na zapadnom Balkanu. Građani će sada moći više razgovarati, slati SMS poruke i surfati internetom, bilo gdje da su u regionu, dok će to plaćati mnogo manje. Bosna i Hercegovina je odigrala veoma konstruktivnu ulogu u potpisivanju Regionalnog sporazuma o roamingu, kao prva zemlja koja je bila spremna za potpisivanje, navodi se u saopćenju Delegacije EU u BiH.

– Sporazum predstavlja jasnu poruku o predanosti regiona evropskim integracijama i korak naprijed ka pristupu “roaminga kao kod kuće” koji se primjenjuje u Evropskoj uniji. Također je važan korak ka zajedničkom roaming prostoru EU i zapadnog Balkana – prenosi Fena.

Nadalje, ocijenili su da će BiH sada imati pravo da se prijavi za 30 miliona eura bespovratnih sredstava EU koje su obezbijeđene za region u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan, za razvoj širokopojasne infrastrukture i mobilizaciju strateških ulaganja u telekomunikacije.

DK

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave