36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Dodijeljene stipendije za 349 studenata povratnika u RS

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u petak, 19.04.2019. godine, dodijelilo je stipendije za 349studenata povratnika u entitet Republika Srpska za akademsku 2018/2019. godinu.

Na svečanosti u Sarajevu ugovore sa studentima, koji dolaze iz 32 općine tog bh.entiteta, potpisao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica dr.sci. Edin Ramić.

Ministarstvo je ovaj program kreiralo s ciljem podrške mladima u povratničkim zajednicama radi ostvarivanja njihovog stručnog, obrazovnog i profesionalnog usavršavanja, ali i porodičnog te drugog ostvarivanja u sredinama u kojima su se ostvarili i njihovi roditelji. Za ovu namjenu u budžetu Ministarstva osigurana su sredstva u iznosu od 250.200,00 KM. 

„Ova stipendija samo je motiv studentima povratnicima da budu još bolji i uspješniji, ali isto tako i poruka da nisu zaboravljeni, napušteni niti prepušteni sami sebi. Mladi i obrazovani ljudi jesu najvažniji resurs svake zemlje, koji je u povratničkim sredinama od posebne važnosti. Naša je obaveza pomoći mladom kadru da bude nosilac održivosti povratka i da svoje kapacitete razvija upravo u mjestu povratka“, poručio je ministar Ramić.

Cijeneći važnost podrške mladima u povratničkim sredinama te njihovog ostanka u mjestima povratka, Ministarstvo je kreiralo programe usmjerene na stvaranje pozitivnog ambijenta u povratničkim zajednicama,  kojima nastoji ostvareni povratak učiniti održivim.

“Program stipendiranja samo je dio podrške koje Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pruža mladim ljudima u povratničkim sredinama. U srednjoj školi učenicima finansiramo putne troškove, potom tokom studija osiguravamo stipendije, a nakon završenog fakulteta mladima su na raspolaganju programi podrške u zapošljavanju – od obavljanja pripravničkog staža do pokretanja vlastitog biznisa. Pored toga, u ovoj godini uveli smo još jedan program – finansijska podrška majkama porodiljama u povratničkim sredinama, čime želimo dodatno dati podršku mlađoj populaciji povratnika te ostvareni povratak učiniti održivim”, kazao je ministar Ramić.

Inače, stipendije studenti ostvaruju na osnovu javnog poziva Ministarstva, čiji su kriteriji redovnost studija, priznatost viskoškolske ustanove u BiH za koju se opredjeljuju, te prijavljeno prebivalište u općinama povratka u entitetu Republika Srpska. Za aktuelnu akademsku godinu ukupno je apliciralo 360 studenata, a kriterije je ispunilo 349 studenata.

Iznos stipendije je 600,00 KM za studij prve i druge godine, dok za treću i više godine studija stipendija iznosi 800,00 KM.

Inače, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ovaj program realizira od 2013. godine, a do sada je osiguralo 2068 stipendija za studente povratnike u RS.

DK

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave