31.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Ko plaća troškove liječenja u inostranstvu oboljelim osobama iz Federacije BiH

Javnost u BiH je svjedok svakodnevnih apela, putem medija ili društvenih mreža, za pomoć za liječenje oboljelih u inostranstvu, a posebno djeci.Tim povodom razgovarali smo s v.d.direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH Vlatkom Martinović, specijalisticom dječije hirurgije. Martinović nam je potvrdila da je dezinformacija u javnosti da se oboljeli u inostranstvu liječe isključivo donacijama kao što je dezinformacija i da se za to ne uplaćuju značajna novčana sredstva Zavoda. 

“Radi pravilnog informiranja javnosti, i sprječavanja eventualnih zloupotreba, želim da informiram građane a prvenstveno pacijente o njihovim pravima na liječenje u inostranstvu o trošku Zavoda. Nažalost, sve češće svjedočimo apelima i prikupljanju novca za liječenje najtežih oboljenja, a malo ko zna da sve te troškove Zavod plati“, ističe dr. Martinović, te dodaje:

“Imali smo primjera velikih akcija za prikupljanje sredstava za liječenje pacijenata, a na kraju smo mi platili cjelokupne iznose liječenja. Da Zavod plaća troškove liječenja za pojedina oboljenja svjesno se šuti i govori se samo o prikupljanju sredstava”. 

Ona pojašnjava da Zavod snosi cjelokupne troškove liječenja u inostranstvu, kao i troškove putovanja, smještaja i dnevnica za pacijenta, pratioca i eventualnog donora sukladno Pravilniku o upućivanju pacijenata na liječenje u inozemstvo.

Tako je u 2018 godini Zavod donio rješenja za 657 prijedloga kliničkih zdravstvenih ustanova, za liječenje u inostranstvu, gdje će troškovi izositi oko 22 miliona KM. (KLIX)

MC

Vijesti

U Federaciji BiH u junu 51,3 posto više turista nego u maju

Ukupan broj dolazaka turista u junu 2021. godine u Federaciju iznosio je 57.769 što je četiri puta više u odnosu na juni 2020. godine,...

PCR i brzi testovi iz BiH bit će priznati i u Sloveniji

Vlada Slovenije je na sjednici usvojila izmijenjenu uredbu o utvrđivanju uslova za ulazak u zemlju zbog obuzdavanja virusa covida-19, kojom je Bosna i Hercegovina...

Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu, ali…

"Spreman sam da kao član Predsjedništva BiH podnesem ostavku, ali tražim da se ne bira novi član Predsjedništva iz srpskog naroda" - rekao je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave