14.3 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Konvoj sa 600 tona humanitarne pomoći krenuo jutros iz BiH za Siriju

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović prisustvovao je danas ispraćaju konvoja humanitarne pomoći za sirijske izbjeglice smještene na jugu Turske i sjeveru Sirije, na teritoriju pod kontrolom turske vojske.

Radi se o ukupno 25 šlepera namirnica (brašno, ulja i tjestenina) koje je Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS prikupio u saradnji sa muftijstvima Tuzlanskim, Zeničkim, Travničkim i Mostarskim.

„Vlada je i prethodnih godina učestvovala u ovim humanitarnim akcijama. Imajući u vidu da je slična sudbina, ne tako davno, zadesila i prostore Bosne i Hercegovine, te da smo i mi bili pomagani od drugih država, mi na ovu situaciju i patnje naroda u Siriji gledamo s posebnom empatijom i pažnjom i u skladu sa našim mogućnostima nastojimo pomoći“ rekao je premijer Suljkanović, te obećao i pomoć Vlade u realizaciji ovog, ali i budućih humanitarnih projekata.

Kako je istaknuo direktor EMMAUS-a Hamzalija Okanović, radi se o do sada najvećem konvoju humanitarne pomoći iz Bosne i Hercegovine za sirijske izbjeglice.

Zanimljivo je istaknuti da je EMMAUS nedavno obilježio i 20., jubilarnu godišnjicu rada koji posljednjih godina nije baziran samo na teritoriji BiH nego i van granica naše zemlje. Posljednji takav primjer je ova akcija sakupljanja humanitarne pomoći za stanovništvo Sirije, odnosno za njihove izbjeglice koje borave na jugu Turske, ali i na sjeveru Sirije kao raseljena lica na teritoriji koju kontroliše turska vojska.

MC

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,866FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave