25.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 5 Avgusta, 2021
Array

Korištenje interneta u porastu: Više od tri miliona korisnika u Bosni i Hercegovini!

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) je objavila Izvještaj o rezultatima godišnje ankete korisnika RAK dozvola za pružanje internet usluga u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.

U periodu obuhvaćenom istraživanjem, zaključno sa 31.12.2018. godine, u Bosni i Hercegovini je ukupno djelovalo 67 pružalaca Internet usluga.

Rezultati ankete su pokazali da je u 2018. godini u Bosni i Hercegovini bilo ukupno 716.685 Internet pretplatnika. Agencija procjenjuje da je u istom periodu bilo 3.195.294 korisnika Interneta, odnosno da stopa korištenosti Interneta u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu iznosi 90,49%.

Kada je u pitanju pristup Internetu, statistika pokazuje da je u 2018. godini dominantna vrsta Internet pristupa bio xDSL, čiji broj pretplatnika čini 56,51% od ukupnog broja širokopojasnih pretplatnika u BiH, dok se na drugom mjestu nalaze pretplatnici kablovskog pristupa čiji broj pretplatnika čini 33,16% od ukupnog broja širokopojasnih Internet pretplatnika.

Podaci dati u izvještaju pokazuju da je korištenje Interneta u Bosni i Hercegovini u stalnom porastu, s posebnim akcentom na upotrebu širokopojasnih usluga.

Agencija očekuje da će daljnja liberalizacija tržišta telekomunikacija i uvođenje novih tehnologija omogućiti prisustvo kvalitetnih usluga i time nastaviti pozitivna kretanja u primjeni Interneta u Bosni i Hercegovini.

DK

Vijesti

Penzioneri danas uz penziju dobivaju i jednokratnu novčanu pomoć

Iznos od 120 maraka isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zajamčene penzije a iznos od 100 maraka korisnicima penzija koji...

Stiže 300 miliona eura pomoći MMF-a za BiH

Bosna i Hercegovina je i dalje daleko od zaključivanja novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a prije kraja mjeseca očekuje se isplata 300 miliona...

Nogometaši Veleža gostuju kod Elfsborga

Nogometaši Veleža večeras igraju novu historijsku utakmicu u Konferencijskoj ligi, a rival je švedski predstavnik Elfsborg koji će biti domaćin prvog duela. Nakon sjajnih nastupa...

Stay Connected

21,988FansLike
2,886FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe