23.8 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Nakon 2,5 godine od podnošenja inicijative UPFBIH: Reklama može i na stakleni dio zadnjih vrata privrednih vozila

Na inicijativu Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine izmijenilo je Pravilnik o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na cestama.

Konkretnom inicijativom Udruženja poslodavaca FBiH izmijenjen je član Pravilnika koji se odnosi na zatamljivanje zadnjeg stakla vozila namijenjenog obavljanju privrednih djelatnosti.

Naime, prema ranijim odredbama Pravilnika bilo je dozvoljeno isticanje reklame na zadnjim vratima vozila (kombi i slična vozila za privredne djelatnosti) ukoliko se na njima nalazi lim, ali na vozilima na koja su na zadnjim vratima imala staklo, nije bilo dozvoljeno isticanje reklame.

Ovakvo, nelogično, rješenje iz Pravilnika stvaralo je dosta problema u radu kompanijama koje koriste ova vozila namijenjena privrednoj djelatnosti, jer su policijski službenici na različit način tumačili ovu odredbu Pravilnika pa su pojedine kompanije plaćale kazne, koje su u pojedinim slučajevima iznosile i do 500 KM.

Reagirajući na primjedbe predstavnika kompanija, članica UPFBiH, Udruženje poslodavaca FBiH je još 2017. godine uputilo inicijativu Ministarstvu prometa i komunikacija BiH za izmjene člana 46. Pravilnika i uklanjanje nelogičnih rješenja u njegovom sadržaju. Konkretnom inicijativom UPFBiH je u tražilo izmjenu člana 46. Pravilnika u smislu omogućavanja dodatnog zatamnjivanja zadnjeg stakla privrednih vozila.

Nakon dostavljanja inicijtive uslijedio je niz sastanaka predstavnika UPFBiH sa predstavnicima resornog Ministarstva i nakon gotovo 2,5 godine kontinuiranih zahtjeva za izmjenu spornog člana 46, u Službenom glasniku BiH broj 26/19, od 05.04.2019. godine objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na cestama u kojem je, između ostalog, izmjenjen i sporni član 46.

Inicijativom Udruženja poslodavaca FBiH i izmjenom navedenog člana omogućeno je dodatno zatamnjivanje zadnjeg stakla vozila, namijenjenog za obavljanje privredne djelatnosti za koju su registrovani, postavljanjem homologovanih reklamnih folija bez refleksije, pri čemu vozila moraju imati ugrađena najmanje dva (vanjska) bočna vozačka ogledala. Izmjenom Pravilnika UPFBiH se uspjelo izboriti za ukidanje još jednog nepotrebnog i nelogičnog nameta poslodavcima.

Pozdravljajući donošenje izmjena Pravilnika, iz Udruženja poslodavaca FBiH još jednom apeluju na predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima (kantonalni, entitetski, Brčko Distrikt i državni) da maksimalno ubrzaju procedure i administraciju kada su u pitanju zakonska rješenja koja trebaju doprinijeti rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta.

DK

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave