28.3 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Potvrđena optužnica protiv 3 osobe iz Mješovite srednje rudarske škole Tuzla

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu  Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv tri osobe  iz Mješovite srednje rudarske škole u Tuzli. Optužnica je potvrđena protiv profesora u ovoj školi Zajida Salčinovića (62) zbog produženih krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave, dok je protiv direktora škole Dražena Aščerića (57) i profesorice Dževdete Ferhatbegović (38) potvrđena zbog produženog krivičnog djela  krivotvorenje službene isprave.

Postoji osnovana sumnja da je Salčinović kao profesor i član komisije za obrazovanje odraslih u ovoj školi, u periodu od juna 2017. do juna 2018. godine, od 10 vanrednih polaznika tražio i uzimao novčane iznose koji su se kretali u pojedinačnim slučajevima od 150 KM do 1.000 KM, kako bi, koristeći svoju funkciju, pogodovao da oni bez polaganja ispita pred stručnim komisijama steknu diplome rudarskog ili geološkog tehničara. Na taj način je sebi pribavio korist u ukupnom iznosu od oko 3.900 KM. Također, u optužnici je navedeno i da je iz istih razloga od 3 vanredna polaznika tražio novac koji mu oni nisu htjeli dati, dok je od jedne osobe tražio i uzeo 100 KM kako bi mu uradio matrurski rad.

Salčinović, Aščerić i Ferhatbegović se terete i da su kao članovi komisija u više navrata ovjeravali i potpisvali neistinite podatke u službenim ispravama da su polaznici pred ispitnim komisijama polagali pojedine ispite, mada su bili svjesni da nisu niti izlazili na ispite.   

Kao naknadu za rad u komisijama, koja nije obavljala ispite, su sebi pribavili imovinsku korist.  U optužnici je navedeno da je Salčinović tako sebi pribavio korist u iznosu od oko 1.150 KM, Aščerić oko 1.750 KM, dok je Ferhatbegović sebi pribavila manju imovinsku korist.

Sud je Salčinoviću izrekao mjeru zabrane prilaska školi, te je u optužnici predloženo da mu se izrekne mjera zabrane obavljanja djelatnosti nastavnika u osnovnim i srednjim školama u BiH u periodu od 5 godina. Također, u optužnici je predloženo da se od pomenutih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima.  

M.O.

Vijesti

Drugi upisni rok na Univerzitetu u Tuzli u septembru

Na Univerzitetu u Tuzli će se organizovati drugi upisni rok za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija...

U ponedjeljak Konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole u TK

Konkurs za za prijem u radni odnos zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona biće objavljen u ponedjeljak 26.07.2021. u Dnevnom avazu i...

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave