20.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Potvrđena optužnica protiv bivših direktora Doma zdravlja Lukavac

Općinski sud Lukavac potvrdio je optužnicu  Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Tarika Arapčića (60) i Mirsada Jarakovića (61), obojica iz Lukavca, zbog postojanja osnovane sumnje da je Arapčić  podstrekavao Jarakovića na zloupotrebu položaja i ovlašćenja, dok je  Jaraković optužen da je  počinio dva krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, od čega jedno u pokušaju, te  primanje dara ili drugih oblika koristi i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

U optužnici je navedeno da je Arapčić u februaru i martu 2018. godine, kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Općinskog odbora SDA u Lukavcu, te ranije i direktor JZU Dom zdravlja u Lukavcu, podstrekavao  i nagovarao  tadašnjeg direktora DZ Lukavac Jarakovića da bez provođenja konkursne procedure i kršeći odredbe pravilnika o radu u radni odnos primi jednu osobu da obavlja poslove čuvara.  Jaraković je pod ovim uticajem i van interesa službe naložio da se ovoj osobi sačini ugovor o radu iako nije zadovoljavao  opće i posebne uslove za ovaj posao, što je i urađeno, te je i  nadležnom organu dostavljena poreska prijava za ovo lice.  Do realizacije ugovora i stupanja u radni odnos nije došlo zbog novog zahtjeva Arapčića da se to obustavi zbog saznanja o pokretanju istrage policijskih službenika o tim radnjama.

Jaraković se optužnicom tereti i da je u periodu od januara 2017. do juna 2018. godine kao specijalista neuropsihijatar iskorištavao ovlašćenja radi vlastite koristi i protivno interesima službe, postupao suprotno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i bez odobrenja nadležnog kantonalnog ministarstva u privatnom poslovnom prostoru obavljao specijalističke preglede, a nalaze izdavao na zaglavlju DZ Lukavac, ovjeravao ih pečatom ove institucije i potpisivao se na iste, a od više pacijenata je naplaćivao ove preglede i tako sebi pribavio korist.  Također, optužen je i da je od jedne pacijentice tokom pregleda u DZ Lukavac uzeo manji iznos novca kao dar za pregled.

Također, prilikom pretresa stana koji koristi Jaraković u Lukavcu je pronađena veća količina municije za pušku čije držanje građanima uopće nije dozvoljeno. (RTV SLON)
MC

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave