36.7 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Prihvaćen izvještaj Radne grupe za usaglašavanje boračkog zakona

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj hitnoj sjednici u Mostaru, prihvatila izvještaj Radne grupe za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, koju je osnovala 13.3.2019. godine, a na temelju zaključka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 28.2.2019. godine.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je zaduženo da za Nacrt zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica pribavi potrebna mišljenja u skladu s Poslovnikom o radu Vlade FBiH i da prečišćeni tekst uputi na mišljenja kantonalnim skupštinama, jer je u pitanju zajednička nadležnost federalne i vlasti kantona, s rokom dostavljanja mišljenja od 30 dana.

Ovo ministarstvo je, također, zaduženo da, nakon dobijanja mišljenja, Nacrt ovog zakona dostavi Vladi BiH radi razmatranja.

Zakonom je propisano ostvarivanje prava na svim nivoima vlasti (općina, grad, kanton, Federacija), a za njegovo provođenje neophodna su finansijska sredstva u iznosu od 50.000.000 KM na godišnjem nivou.

Analizom stanja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kroz sistemske evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže Federalno ministarstvo, utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branilaca koji se nalaze u stanju potrebe. Zakonom je propisano da jedan mjesec učešća u oružanim snagama iznosi pet KM, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 KM.

Ukoliko bude veći broj korisnika od procijenjenog broja, Vlada FBiH će, svojom odlukom, kvartalno utvrđivati visinu isplatnog koeficijenta.

Početak primjene Zakona predviđen je od 1.10.2019. godine.

Inače, na današnjoj sjednici je još jednom istaknuto da tekst ovog zakona potpuno podržavaju sva braniteljska udruženja, parlamentarni odbori, kao i predstavnici Vladinih i nevladinih institucija, te svih političkih partija koji su učestvovali u njegovoj izradi.

DK

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave