28.3 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Promocija knjige ‘Tragom drevnih Bošnjana’ u Tešnju

S promocije u Travniku

U atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj  u petak, 26. aprila, s početkom u 18 sati bit će održana promocija knjige “Tragom drevnih Bošnjana: Bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz historiju”, Tanera Aličehića i Đenana Galešića.

Ovo djelo, koje je privuklo veliku pažnju bosanskohercegovačke i šire javnosti, do sada je predstavljeno u Sarajevu, Mostaru, Tuzli  i Travniku.

Kako dešifrirati antibosanske politike u 20. stoljeću, šta su

temeljne vrijednosti Bosne i bosanstva te je li moguće iz sadašnje

bosanske agonije ocrtati vidike budućnosti koji bi bili u skladu s

vrijednostima razvijenih pluralnih društava, samo su neka od pitanja

kojima se autori bave.

Inače, ova knjiga rezultat je dugogodišnjeg rada i plodonosne saradnje dvojice autora.

Prema njihovim riječima, ovaj tekst je nastao iz potrebe da se razotkriju sve nametnute zablude koje su stanovnici Bosne, naivno ili dobronamjerno, prihvatili kako kroz obrazovni sistem tako i kroz sistematsko uništavanje i negiranje bosanskog narodnog identiteta i države.

“Povratak svijesti o pripadanju bosanskom narodu iziskuje razotkrivanje brojnih mitova koji su rezultat antibosanskog djelovanja nacionalizma u posljednjih stotinu pedeset godina”, poručuju autori.

Ove ideologije su izgrađene na potpuno suprotnim temeljima u odnosu na one na kojima je Bosna oblikovana tokom svoje duge historije.

Ključna spoznaja je da su i Bosna i bosansko stanovništvo opstali kao jedinstven narod i država kojeg su oblikovali kako velika carstva tako i nacionalni pokreti iz novijeg doba.

M.O.

Vijesti

Drugi upisni rok na Univerzitetu u Tuzli u septembru

Na Univerzitetu u Tuzli će se organizovati drugi upisni rok za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija...

U ponedjeljak Konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole u TK

Konkurs za za prijem u radni odnos zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona biće objavljen u ponedjeljak 26.07.2021. u Dnevnom avazu i...

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave