22.8 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

STBiH: Online protest bh. trgovaca uz poruku “Slobodni za praznike!”

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) organizirat će 29. aprila 2019. godine, tačno u podne virtuelni protest pod nazivom „Slobodni za praznike“. Cilj protesta je ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju pravo provesti praznike sa svojim porodicama.

„STBiH se kroz virtuelni protest želi prilagoditi savremenom načinu komuniciranja i organiziranja aktivnosti prema i sa radnicima. U sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti radnici nemaju slobodan dan za praznike, ali ni dan koji bi iskoristili za bilo koji oblik sindikalne borbe što je posljedica nedostatka političke volje za donošenjem zakona o praznicima BiH, kao i nepostojanje obavezujućih akata, mehanizama i instrumenta kojima bi se svim radnicima u u trgovini u BiH, garantirale jednake mogućnosti i prava vezana za neradne dane u dane praznika“, kaže Mersiha Beširović, predsjednica STBiH.

Predsjednica STBiH naglašava da je 29. april postao tradicionalni dan akcije za STBiH jer, iz već pomenutih razloga, radnici u ovom sektoru ne mogu 1. Maj, Praznik rada iskoristiti kako bi artikulisali za njih bitna pitanja. Za borbu za svoja prava kroz virtuelni protest su se, između ostalog, u STBiH opredjelili i zbog činjenice da većina mladih ljudi danas komunicira putem interneta i da su upravo oni najranjivija grupa kada je u pitanju zaštita njihovih prava.

Prekovremeni sati su jedan od gorućih problema u sektoru trgovine u BiH. Od zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 su se odnosile na prekovremene sate. Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 uposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze. STBiH istrajava u borbi za povećanje plaća u ovoj djelatnosti i pravo na slobodan dan u dane praznika.

„Naš virtuelni protest je i svojevrstan eksperiment kojim želimo testirati da li je pasivnost građana Bosne i Hercegovine vezana samo za konvencionalne metode borbe za vlastita prava. Želimo vidjeti kako će reagirati na ovaj novi, moderni i današnjim uvjetima života prilagođen angažman za vlastiti i boljitak drugih, te pokušati na ovaj način osigurati sebi oruđe i podršku u zagovaranju toliko neophodnih promjena. Zato, 29. aprila tekuće godine kliknite na www.slobodnizapraznike.com i pridružite se STBiH u borbi za radnička prava“, ističe Beširovićeva.

DK

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave