31.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

U maju se otvara novi terminal Aerodroma Tuzla

Aerodrom Tuzla će u maju otvoriti dugo očekivanu zgradu proširenog terminala. Svi građevinski radovi na objektu, vrijedni više od 3 miliona eura, su završeni.

Novi objekat je povezan sa postojećim terminalom i oni formiraju jedinstvenu funkcionalnu cjelinu.“Trenutno radimo na unutrašnjim radovima na terminalu. Nadam se da će oni biti okončani u aprilu i da ćemo početkom narednog mjeseca moći otvoriti zgradu”, rekao je direktor Aerodroma Rifet Karasalihović, i dodao:

“Naša namjera je da terminal bude u stanju da primi dva Airbusa A320 istovremeno, i sada smo to postigli. Istina je da će sala za pristizanje ostati mala. Stoga, nakon što kompletiramo ovaj projekt, gledat ćemo da izgradimo novi izlaz (gate) kako bismo poboljšali protok putnika”.Terminal je sada proširen sa 2.971 kvadratnih metara na 4.915.

Povećani kapacitet će omogućiti primanje 800 putnika po satu, u odnosu na sadašnjih 400.Rekonstrukcija i proširenje putničkog terminal povećava kapacitet na 700.000 putnika godišnje.Sada će se moći servisirati 400 odlazećih putnika, i još toliko dolazećih u isto vrijeme.

“Za pet-šest godina ovaj kapacitet će biti nedovoljan. Siguran sam da će se zgrada širiti dalje u budućnosti zbog povećanih kapaciteta”, rekao je Karasalihović.Prema predviđanjima, Aerodrom Tuzla će ove godine imati 624.000 putnika.Naredni projekt Aerodroma Tuzla će uključivati izgradnu atrijuma na 900 kvadratnih metara, gdje će biti rent-a-car, prodavnice i tour operateri. (BiznisInfo)

MC

Vijesti

U Federaciji BiH u junu 51,3 posto više turista nego u maju

Ukupan broj dolazaka turista u junu 2021. godine u Federaciju iznosio je 57.769 što je četiri puta više u odnosu na juni 2020. godine,...

PCR i brzi testovi iz BiH bit će priznati i u Sloveniji

Vlada Slovenije je na sjednici usvojila izmijenjenu uredbu o utvrđivanju uslova za ulazak u zemlju zbog obuzdavanja virusa covida-19, kojom je Bosna i Hercegovina...

Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu, ali…

"Spreman sam da kao član Predsjedništva BiH podnesem ostavku, ali tražim da se ne bira novi član Predsjedništva iz srpskog naroda" - rekao je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave