31.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

U UKC-u Tuzla planirana gradnja Urgentnog centra, višespratne garaže i Centra za dijalizu

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila Srednjoročni plan potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva za period 20 19.-2021.godine i Godišnji plan potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva za 2019.godinu sa kratkim opisom projekata Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Ovim dokumentima predviđeno je da se u okvirima javno privatnog partnersta na UKC-u Tuzla realiziraju projekti Urgentni centar i višespratna garaža, Centar za radiohirurgiju i Centar za dijalizu.

Urgentni centar sa višespratnom garažom je projekat planiran i Strategijom razvoja Tuzlanskog kantona 2016-2020. godina i za njega postoji adekvatno idejno rješenje. Centar za radiohirurgiju bi podigao kvalitet zdravstvene zaštite kroz uvođenje potpuno novih medicinskih procedura iz oblasti radiohirurgije koje se trenutno ne izvode u BiH.

Ovim bi se izbjegla potreba da pacijenti kojima je potrebna zdravstvena usluga iz oblasti radiohirurgije moraju putovati u inostranstvo. Ovaj projekat je trenutno u fazi ideje, kao i projekat Centra za dijalizu. Izgradnjom Centra za dijalizu kroz javno privatno partnerstvo proces pružanja usluga dijalize bio bi značajno unaprijeđen u najboljem interesu pacijenata, s obzirom da bi uslovi prostora, opreme i kadra bili usklađeni sa najvišim standardima za oblast dijalize.

Uslovi raspoloživosti ove vrste usluga pacijentima se ne bi mijenjali, ali bi njihov kvalitet bio na mnogo višem nivou, uz zadržavanje ukupnih troškova na približno istom nivou. Srednjoročni i Godišnji plan će se dostaviti Ministarstvu privrede radi pripreme i objavljivanja godišnjeg Kataloga potencijalnih projekata Javno – privatnog partnerstva.

M.O.

Vijesti

U Federaciji BiH u junu 51,3 posto više turista nego u maju

Ukupan broj dolazaka turista u junu 2021. godine u Federaciju iznosio je 57.769 što je četiri puta više u odnosu na juni 2020. godine,...

PCR i brzi testovi iz BiH bit će priznati i u Sloveniji

Vlada Slovenije je na sjednici usvojila izmijenjenu uredbu o utvrđivanju uslova za ulazak u zemlju zbog obuzdavanja virusa covida-19, kojom je Bosna i Hercegovina...

Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu, ali…

"Spreman sam da kao član Predsjedništva BiH podnesem ostavku, ali tražim da se ne bira novi član Predsjedništva iz srpskog naroda" - rekao je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave