20.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Univerzitet u Tuzli – Italijanski dan istraživača i Dan otvorenih vrata PMF-a

U ponedjeljak, 15. aprila 2019. godine u Tuzli će se održati Italijanski dan istraživača i Dan otvorenih vrata Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Ovaj dan obilježava 500.-tu godišnjicu smrti Leonarda da Vincija, a događaj organizuje Ambasada Republike Italije u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, u sklopu pregleda kojeg promoviše Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije radi širenja prednosti naučnog istraživanja i unapređenja izvrsnosti italijanskih naučnika i istraživača.

Istovremeno će se održati i Dan otvorenih vrata Prirodno-matematičkog fakulteta, gdje će se učenici i budući studenti moći upoznati sa mogućnostima i prednostima studiranja ovom fakultetu, a sve u sklopu konkretnog i jako interesantnog druženja s vrhunskim naučnicima iz Italije i BiH.

Događaj će na Univerzitetu u Tuzli početi inauguracijom izložbe fotografija u čast slavnog fizičara i nobelovca Enrika Fermija (1901-1954) od strane Nj. E. Nicole Minasija, ambasadora Republike Italije u BiH i Nj. E. Prof. Dr. Nermine Hadžigrahić, rektorice Univerziteta u Tuzli. Osim izložbe, planirano je naučno-popularno predavanje Prof. Salvatorea Capozziella s Univerziteta u Napulju “Federico II”,  uz učešće i Fabija Mazzolinija iz Elletra Area naučnog parka iz Trsta.

Također će se održati i dva naučna panela na temu Istraživačkih aktivnosti Univerziteta u Tuzli i mogućnosti međunarodne suradnje kroz iskustva Italije, te na temu Uticaja istraživanja u tuzlanskoj regiji – projekat očuvanja i procjene turističkih mogućnosti Zaštićenog pejzaža Konjuh.

M.O.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave