28.1 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Uskoro izvoz hrane iz BiH na kinesko tržište

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u Dubrovniku je u okviru Osmog sastanka predsjednika vlada u okviru saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, o ključnim infrastrukturnim i energetskim projektima razgovarao sa visokom delegacijom velike kineske kompanije Gezhouba i China Energy.

Sa delegacijom Gezhoubae, inače jednom od vodećih svjetskih kompanija za izgradnju energetskih objekata, razmijenjeni su stavovi o preostalim koracima za realizaciju projekta TE Tuzla Blok 7, a sa kineske strane izraženo je interesovanje i za druge infrastrukturne projekte u oba entiteta, posebno za dionice Koridora 5-C.

O tim temama ministar je razgovorao i sa premijerom NR Kine Li Keqiangom, koji je naglasio važnost, kako je istakao “globalne i fer trgovine, bez protekcionizma”.

Kineski premijer je također najavio da se može očekivati da Bosna i Hercegovina uskoro dobije dozvolu za izvoz hrane na kinesko tržište, kao i značajno povećanje ulaganja kineskih firmi u bh. ekonomiju.

Inače, u okviru saradnje 16+1, Kina je do sada u 16 zemalja uložila oko 29 milijardi eura, a, kako je najavljeno, slijedi novi i značajniji zamah u investiranju u sve zemlje obuhvaćene tim sporazumom, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

DK

Vijesti

Lani Pudar izmakao plasman u polufinale Olimpijskih igara

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar je ostvarila solidan rezultat u svojoj kvalifikacionoj grupi na 100 metara delfin, ali se nije plasirala u polufinale na...

Drugi upisni rok na Univerzitetu u Tuzli u septembru

Na Univerzitetu u Tuzli će se organizovati drugi upisni rok za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija...

U ponedjeljak Konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole u TK

Konkurs za za prijem u radni odnos zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona biće objavljen u ponedjeljak 26.07.2021. u Dnevnom avazu i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,868FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave