28.3 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Više od 1.500 ilegalnih migranata ušlo u BiH u prva tri mjeseca 2019.

Granična policija BiH u prva tri mjeseca 2019. godine otkrila je, u pokušaju ili neposrednog nakon ilegalnog prelaska državne granice, 1.502 državljana visokog migracijskog rizika, a 2.471 osoba spriječena je da uđe na teritorij BiH iz susjednih zemalja, kazao je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Najveći broj ilegalnih migranata dolazi iz Pakistana, Iraka, Sirije, Irana, Afganistana, Palestine, Indije, Libije, Alžira, Bangladeša, Tunisa, Maroka i Turske.

Galić je te podatke iznio u Glavnom uredu Granične policije BiH tijekom sastanka sa subregionalnim koordinatorom za zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i voditeljem misije u BiH Peterom Van der Auverertom, na kojemu je riječi bilo o aktualnoj situaciji i mjerama koje se poduzimaju u suzbijanju ilegalnih migracija.

S obzirom na to da je tijekom ove godine znatno povećan broj ilegalnih migranata koji pokušavaju ući na teritoriju BiH u odnosu na ranije razdoblje, Galić je istaknuo da Granična policija poduzima mjere u skladu s Planom izvanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, a koji podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i tehničkih sredstava.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkim projektima Granične policije BiH i IOM-a, prije svega projektima koji se odnose na oblasti sprečavanja krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i prekograničnog kriminala, otkrivanja krivotvorenih dokumenata, analize rizika i drugog, priopćeno je iz Granične policije BiH.

(RTV Slon/Fena)

MC

Vijesti

Drugi upisni rok na Univerzitetu u Tuzli u septembru

Na Univerzitetu u Tuzli će se organizovati drugi upisni rok za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija...

U ponedjeljak Konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole u TK

Konkurs za za prijem u radni odnos zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona biće objavljen u ponedjeljak 26.07.2021. u Dnevnom avazu i...

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave