22.8 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

World Vision i Organizacija amputiraca „UDAS” – Broj žrtava mina se povećava

Ove godine 4. april, međunarodni Dan svjesnosti o opasnosti od mina i pomoći žrtvama mina, dočekujemo sa nedavno usvojenom Strategijom protivminskog djelovanja Bosne i Hercegovine 2018 – 2025, koja predviđa ispunjavanje preostalih obaveza iz Konvencije o zabrani mina koje se tiču identifikacije i čišćenja preostalih miniranih teritorija do 2025. godine.

Čišćenje miniranih teritorija predstavlja ogroman izazov imajući u vidu veličinu kontaminirane teritorije i broj ugroženih zajednica, te broj mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata u BiH. Rješenje ovog problema će u velikoj mjeri ovisiti o kapacitetu nadležnih institucija da poboljšaju upravljanje protivminskim djelatnostima u BiH i mobiliziraju zajednicu na dodatni doprinos u ispunjavanju preostalih obaveza.      

World Vision i Organizacija amputiraca „UDAS”, kao partneri u implementaciji projekta  “Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH” koji je finasiran od Evropske unije, pozivaju nadležne institucije da ispune ne samo obaveze koje se tiču čišćenja mina, već i obaveze iz Konvencije o zabrani mina koje se odnose na podršku žrtvama mina u rehabilitaciji i socio-ekonomskoj integraciji. Trenutno broj žrtava mina daleko prevazilazi 8.000, ali se svake godine povećava zbog novih minskih incidenata koji odnose živote građana BiH. 

Uvažavajući važnost stvaranja sigurnog okruženja, neophodno je osigurati da je okruženje pristupačno preživjelim od mina i drugim osobama sa invaliditetom. Isto tako je potrebno da se, ne samo preveniraju novi minski incidenti sa ljudskim žrtvama, već da se osnaže žrtve mina i druge osobe sa invaliditetom. Žrtve mina treba da uživaju svoja prava i ostvare svoje potencijale te učestvuju u razvoju svojih zajednica kao potpuno integrisani građani. 

Udruženja žrtava mina i zagovarači za prava žrtava mina očekuju od nadležnih vlasti podršku u izradi segmenta Strategije protivminskih djelatnosti koji se tiče pomoći žrtvama mina. Bolji momenat da se bavimo ovim pitanjima od sadašnjeg, kada obilježavamo 20-godišnjicu stupanja na snagu Konvencije o zabrani mina i globalnog djelovanja prema “svijetu bez mina”, te da udružimo napore u ostvarenju “BiH bez mina, barijera i žrtava do 2025. godine”, teško da ćemo imati.

M.O.

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave