35.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Zaštita kulturno-historijske i prirodne baštine značajan doprinos kulture sjećanja

Dosadašnji rad, provedene, ali i planirane aktivnosti Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona bile su tema današnjeg sastanka direktora Zavoda Kemala Nurkića i njegovih saradnika sa premijerom Tuzlanskog kantona Jakubom Suljkanovićem i ministricom kulture sporta i mladih Slavenom Vojinović.

Nakon prezentacije časopisa za baštinu, kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe „Baština sjeveroistočne Bosne“ i kataloga „Nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona“ čiji je izdavač Zavod, premijer Suljkanović je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje Zavod postiže sa izuzetno skromnim, kako materijalno tehničkim, tako i ljudskim resursima.

„Ovo su izuzetno značajna djela koja objedinjuju i sistematično prikazuju značajnu kulturnu, historijsku i prirodnu baštinu našeg kraja, te daju značajan doprinos našoj kulturi sjećanja“ rekao je premijer Suljkanović ističući bitnost zaštite bogate kulturno-historijske i prirodne baštine našeg kraja.

Ministrica Vojinović je ovom prilikom istaknula da brojni historijski i spomenici kulture osim historijskog značaja, imaju i ogroman turistički potencijal, te s tim u vezi pozvala na povezivanje i umrežavanje institucija koje mogu dati doprinos u promociji i ostvarivanju ovog potencijala.

Imajući u vidu sve navedeno, danas je izražena podrška radu i budućim aktivnostima Zavoda.

Osim premijera Suljkanovića i ministrice Vojinović sastanku su danas prisustvovali i savjetnici premijera Zijad Mahmutović i Muzafer Brigić, dok su u ime Zavoda uz direktora Nurkića bile Munisa Kovačević i Merima Pašić.

DK

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave