14.4 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Alergološki simpozij u Tuzli: Sve je više alergija i alergena!

Proljeće je vrijeme kada se priroda budi. No, nažalost uporedo sa tim procesom bude se i alergije od kojih u svijetu pate milioni ljudi. Međutim, alergija nije stanje koje se pojavljuje samo u proljeće ili ljeto, jer ako niste alergični na pelud onda možete biti alergični na hranu.  Broj ljudi koji pate od alergije povećava se iz godine u godinu, što upućuje na zaključak da je imunitet našeg organizma sve slabiji i slabiji. Zbog toga Klinika za plućne bolesti i Udruženje za respiratornu medicinu već petu godinu zaredom u Tuzli organizuju naučni skup koji okuplje stručnjake iz ove oblasti.

„Zadnjih šezdeset godina alergijske bolesti su u porastu, tako da svakih deset godina, prema Evropskoj bijeloj knjizi, alergijske bolesti se udostručuju tako da od astme u svijetu boluje preko 350 miliona ljudi, a daleko je veća incidenca oboljevanja od alergijskog rinitisa“, izjavio je doc.dr.prim. Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC –a Tuzla.

To se, između ostalog, tvrdi dr. Dedić može pripisati i zagađenju okoliša i klimatskim promjenama. Astma i alergijski rinitis su hronična oboljenja o kojima se kontinuirano mora voditi računa, jer prema evidenciji Klinike za plućne bolesti, 50% pacijenata javlja se sa astmom koja nije kontrolisana, te koji pomoć traže samo u hitnim slučajevima. Poseban tretman i pažnja u otkirvanju, dijagnostici i liječenju alergijskih bolesti pridaje se djeci koja su također sve više podložna alergijama.

„Kao bolesti su vrlo zahtjevne i u dijagnostičkom i u terapijskom pogledu, a i sami simptomi koje djeca imaju su prilično teški, tako da to otežava život i osporava tu njihovu dinamiku koju treba da imaju u rastu i razvoju, a svake godine se susrećemo sa novim alergenima i svake godine moramo terapijski drugačije reagovati“, kazala je prof. dr. Fahrija Skokić, pedijatar, neonatolog.

Tačan uzrok porasta alergija nije poznat ali se zna da veliku ulogu igraju preparati i hrana u koju se gotovo svakodnevno ubacuju neki novi aditivi. Upravo ovakvi skupovi način su da se ide u korak s vremenom i da se razmjenju iskustva i znanja iz ove oblasti, stav je i Vlade TK koja je podržala i ovaj alergološki simpozij.

„Svaki ovaj simpozij dosadašnji je rezultirao izuzetno dobrim publikacijama radova koje su kasnije bile primjenjivane i u praksi“, izjavio je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

No, ono što predstavlja problem svakako je nedostatak registra oboljelih, a iz Ministarstva zdravstva ističu da je u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo pokrenuto niz aktivnosti, kako bi ovaj, ali i registar drugih oboljenja ugledao svjetlo dana.

DK

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave