25.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Bh. građani ni ove godine neće moći pratiti prijenos Eurosonga na BHRT-u

Zbog sankcija koje je Evropska radiodifuzna unija (EBU) uvela BHRT-u BiH treću godinu zaredom neće učestvovati na Eurosongu. Osim toga, bh. građani neće moći pratiti prijenos takmičenja za najbolju pjesmu Evropu na BHRT-u.

“Još uvijek smo pod sankcijama i nažalost ne možemo naručivati nove programe ni koristiti usluge Evropske radiodifuzne unije. Dok se finansijska situacija na BHRT-u ne popravi i dok ne pronađemo nove uvjete i načine finansiranja nećemo moći učestvovati na Eurosongu”, rekla je Lejla A. Babović, šefica delegacije bh. Eurosonga.

Podsjetila je da su pripreme i odlazak na Eurosong te otkup prava za prijenos Eurosonga izuzetno skupi dodajući da je od sredstava prikupljenih od trenutne pretplate to nemoguće finansirati,.

“U najboljem slučaju se na Eurosong možemo vratiti 2020. godine. Stepen naplate pretplate značajno utječe na sveukupno poslovanje BHRT-a i kako stepen naplate varira od mjeseca do mjeseca mi ne možemo stabilno raditi ni planirati. Zbog silnih obaveza koje imamo prema domaćim dobavljačima i prema državi u ovom trenutku nismo u mogućnosti početi otplaćivati dug prema Evropskoj radiodifuznoj uniji”, rekla je Babović.

Zbog finansijskih problema naša država se ni 2013. i 2014. godine nije takmičila za najbolju pjesmu Evrope. Godine 2016. predstavljali su nas Dalal, Deen, Jala i Ana Rucner pjesmom “Ljubav je”, a njihovo učešće bilo je moguće zahvaljujući brojnim sponzorima. 

BiH je prvi put na Eurosongu, kao samostalna država, nastupila 1993. godine, a najbolji rezultat ostvarili smo 2006. godine kada nas je predstavljao Hari Mata Hari pjesmom “Lejla” koju je napisao Željko Joksimović.

Eurosong će ove godine biti održan od 14. do 18. maja u Tel Avivu, a na manifestaciji će nastupiti i Madonna, jedna od najvećih pop muzičarki svih vremena. (KLIX)

MC

Vijesti

Atina / Velež večeras u Grčkoj protiv AEK-a: Mogu li Mostarci do historijskog uspjeha

Fudbaleri Veleža večeras u Atini igraju revanš susret drugog pretkola Konferencijske life protiv ekipe AEK-a. Velež u tom meču brani pobjedu iz pvog meča odigranog prošle sedmice na "Grbavici", kada je slavio...

Zdravstveni radnici u TK odlučili da stupe u generalni štrajk

Zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu donijeli su odluku o stupanju u štrajk jer mjesecima čekaju na potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi regulisao njihov...

BDP u BiH lani iznosio 34,24 milijarde KM

Bruto domaći proizvod (BDP) Bosne i Hercegovine za 2020. godinu (proizvodni pristup, prvi rezultati) nominalno je iznosio 34 milijarde i 240 miliona KM i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave