34.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

BiH prva u regionu ima proizvođače s oznakom “proizvedeno bez GMO”

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je na pres-konfernciji u Sarajevu kazao da je Bosna i Hercegovina prva zemlja u regionu koja sada ima svoje proizvođače koji mogu da ponesu oznaku „proizvedeno bez GMO“.

Prvi uspješni primjeri BEZ GMO certifikacije i označavanja u BiH ostvareni su u saradnji sa kompanijama Bingo (jaja robne marke Bingo) i Bimal (biljno ulje).

BiH je, zajedno sa 14 zemalja Dunavske regije, učestvovala u razvoju „BEZ GMO Standarda“ za Dunavski region i prva je zemlja regiona koja je na osnovu ovog standarda usvojila nacionalne BEZ GMO Smjernice.

Oznaka kvaliteta “BEZ GMO Proizvedeno” garantuje da je cijeli proces proizvodnje kontrolisan i certifikovan po BEZ GMO Standardu za Dunavski region, što je jedinstvena oznaka za cijeli region.

U aprilu 2019. godine BiH je postala prva zemlja u regionu koja je certifikovala i označila proizvode sa regionalnom oznakom kvaliteta „BEZ GMO Proizvedeno“.

Ministar Šarović je napomenuo da je bio jeda od 14 ministara koji je prije tri-četiri godine potpisao zajedničku deklaraciju kojom je ozvaničen početak ovog velikog, značajnog projekta.

Istaknuo je da se taj projekat u BiH ne bi mogao implementirati bez podrške svih nadležnih institucija u RS, FBiH, Distriktu Brčko, nadležnih tijela i agencija u BiH.

Ministar Šarović je naveo da je BiH uspostavila pravila koja se primjenjuju u BiH, prvo za proizvodnju, kontrolu, certifikaciju i označavanje proizvoda bez GMO supstanci. (FENA)

MC

Vijesti

Za vikend vrhunac toplotnog vala: A u nedjelju stiže hladna fronta na Balkan

Pritok vruće zračne mase s juga podigao je temperature u regiji do iznimno visokih vrijednosti koje na jugu regije dosežu a ponegdje i prelaze prosječnu...

Dodik prije sjednice NSRS-a: Dogovorena je smjena Ćamila Durakovića

Milorad Dodik, član Predsjedništva BIH i lider SNSD, neposredno pred početak Posebne sjednice NSRS rekao je da je visoki predstavnik prekršio zakone, Ustav i Dejtonski...

Dnevni bilten o broju novozaraženih u TK

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona evidentirene su četiri novozaražene osobe korona virusom, a testirano je 150 uzoraka. Tri novozaražene osobe su iz...

Stay Connected

21,988FansLike
2,880FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave