19.5 C
Srebrenik
Nedjelja, 25 Jula, 2021

Broj penzionera za pet godina porastao za oko 35.000

Broj penzionera u BiH se, prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje  Federalnog zavoda za mirovinsko/penzijsko i invalidsko osiguranje, u posljednjih pet godina povećao za oko 35 000,  a prema mišljenju stručnjaka, s obzirom na to da imamo konstantan odlazak radne snage, problem bi mogao biti još izraženiji.

Prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko/penzijsko i invalidsko osiguranje, u aprilu 2014. u FBiH su bila 383.062 penzionera, dok ih je u aprilu 2019. bilo 416.672, što govori da se broj penzionera u FBiH povećao za 33.610.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kazao je da princip međugeneracijske solidarnosti nailazi na problem ne samo u BiH, nego i u regionu, pa i u svijetu.

“Razlika je u tome što BiH ima niz faktora počevši od većeg broja penzionera, drugih korisnika socijalne zaštite po raznim osnovima, a i ono što je evidentno u proteklih 10 godina jeste značajan broj odlazaka stanovništva”, rekao je Čavalić.

Dodao je da se u proteklih desetak godina kreira izuzetan pritisak na penziono-invalidsku zaštitu.

“Rješenje će, oslanjajući se na iskustva zapadne Evrope, biti vjerovatno dizanje ljestvice za dostizanje penzije – da to ne bude 65 godina, kako je trenutno kod nas, nego 70 godina”, ističe Čavalić.

Zaključio je da će se možda ići na trostubni penzioni sistem, koji je uvela Hrvatska, a koji se bazira na trostubnom principu.

“Jedan stub su obavezne državne penzije, zatim neobavezne državne penzije i privatne penzije”, pojasnio je Čavalić.

U Federalnom zavodu za mirovinsko/penzijsko i invalidsko osiguranje su kazali da u narednom periodu ne strahuju od povećanja broja penzionera.

“Naprotiv, očekujemo povećanje broja zaposlenih, kao i da će omjer zaposlenih i penzionera biti povoljniji u narednom periodu”, kazali su u Zavodu.

Izvor: RTV SLON / Nezavisne novine

MC

Vijesti

Lani Pudar izmakao plasman u polufinale Olimpijskih igara

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar je ostvarila solidan rezultat u svojoj kvalifikacionoj grupi na 100 metara delfin, ali se nije plasirala u polufinale na...

Drugi upisni rok na Univerzitetu u Tuzli u septembru

Na Univerzitetu u Tuzli će se organizovati drugi upisni rok za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija...

U ponedjeljak Konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole u TK

Konkurs za za prijem u radni odnos zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona biće objavljen u ponedjeljak 26.07.2021. u Dnevnom avazu i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,869FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave