20.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Dan džamija – Na današnji dan srušena je džamija Ferhadija u Banjoj Luci

Na današnji dan 1993. godine srušena je najveća i najpoznatija banjalučka džamija – Ferhadija. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 7. maj obilježava kao Dan džamija.Ovaj dan ujedno je i podsjećanje na 614 džamija srušenih tokom agresije na BiH i progon Bošnjaka s predratnih ognjišta tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske, prema podacima IZ BiH, srušene su 534 džamije, a na teritoriji koju je kontrolisalo Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 80.

Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije, koliko ih je bilo u BiH prije 1992. godine.

Tačno osam godina nakon rušenja Ferhadije, prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca za ponovnu gradnju te džamije, u Banjoj Luci je napadnuto 300 vjernika, predstavnika IZBiH te bosanskohercegovačkih i stranih zvaničnika.

U Banjoj Luci je 7. maja 2016. svečano otvorena Ferhadija džamija. Na svečanosti je među brojnim zvanicama bio i tadašnji turski premijer Ahmet Davutoglu. (KLIX)

MC

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave