20.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Danas na snagu stupaju nove definicije mjernih jedinica

U Sarajevu je prošle sedmice u organizaciji Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine održan skup kojim je obilježen Svjetski dan mjeriteljstva koji se obilježava 20. maja a ujedno i 125 godina rada ove institucije.

Skup kojem su prisustvovali brojni poslovni partneri Instituta, predstavnici akademske zajednice, vladinog i privrednog sektora, bio je posvećen redefiniciji jedinica u sistemu mjeriteljstva koja je zvanično usvojena prošle godine a od danas je u upotrebi širom svijeta.

”Redefiniranjem mjernih jedinica ukida se vezivanje definicija za artefakt a umjesto toga one se vezuju za osnovne konstante kojima se opisuju i kvantificiraju dobro objašnjeni fizikalni zakoni”, kazao je Dominik Pažak, predstavnik Češkog metrološkog instituta sa kojim je saradnja uspostavljena još 2014. godine.

Na skupu je rečeno kako Sarajevogas zajedno sa Institutom planira i zajednički projekat izgradnje laboratorije u realnim uslovima.

”Ako taj projekat uspije, BiH će biti među prvima u reginu kada je ta vrsta ispitivanja u pitanju”, kazala je direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč i naglasila da je mjerenje u ovoj firmi najvažnija funkcija. Kada se na pravi način i što tačnije izmjeri količina gasa može se reći da se na pravi način obavio posao.

”Od uvođenja 1995. sistema mjerenja pa nadalje intenzivno sarađujemo sa institutom i on nam pruža vrlo značajnu podršku”, istakla je Glamoč. (RTV SLON)

MC

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave