22.8 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Gradonačelnik Nihad Omerović: Poduzete sve mjere predostrožnosti u slučaju poplava na području Srebrenika

Nakon alarmantnih upozorenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda na mogućnost poplava u periodu od 12.05. do 17.05.2019 godine, Općinski štab civilne zaštite Srebrenik u kontinuitetu već četiri dana organizuje i provodi niz aktivnosti na preduzimanju preventivnih mjera zaštite i spašavanja, a kako bi se umanjile posljedice eventualne poplave koja može pogoditi i područje Srebrenika.

Gradonačelnik Srebrenika i komadant štaba CZ dr. Nihad Omerović kontaktirao je predstavnike JP Slivovi rijeke Save te odgovorne u Federalnom hidrometeorološkom zavodu i Federalnoj upravi civilne zaštite.

Prema njihovim prognozama, predviđene količine padavina za područje Srebrenika ne bi trebale biti veće od 70 l/m2, što ne bi trebalo biti alarmantno, no i pored toga su poduzete sve raspoložive mjere predostrožnosti, navodi gradonačelnik Omerović.

Važniji radovi koje je Općinski štab civilne zaštite izveo u protekla četiri dana su:

– U potpunosti je uspostavljen Glavni kolektor – kanalizacioni cjevovod i stavljen u funkciju. Kolektor koji se proteže dijelom naselja Ćehaje ( ispod pruge ) je bio prekinut djelovanjem rijeke Tinje koja je iznadprosječno nadošla i obrušila velike količine desne obale pa je posljedično ogolila i prekinula glavni kanalizacioni cjevovod.

– mašinski je pročišćen kanal duž pruge u naselju Cerik – Špionica u dužini cca 400 metara i upojen u željeznički propust u svrhu prikupljanja oborinskih voda  koje se slijevaju iz Tutnjevca.

– mašinski je pročišćen Mulaahmetovića potok u dijelu prema II Osnovnoj školi, koji je zbog svoje neuređenosti pričinjavao štete građanima.

Danas, u 11,00 sati  održana je vanredna sjednica Općinskog štaba kako bi se utvrdili daljnji pravci djelovanja. Na sjednici je  zaključeno da se:

  1. mašinski prokopa u potpunosti zapušen kanal duž regionalnog puta u dijelu naselja Bare u dužini od cca 50 metara kako bi se prikupile i odvele oborinske vode u rijeku Tinju i umanjile mogućnosti plavljenja džamije i nekoliko stambenih objekata.
  2. mašinski prokopa kanal u naselju Potpeć u dijelu crkvenog dvorišta kako bi se umanjila mogućnost plavljenja crkve u Potpeću.
  3. vrši kontinuirana distribucija pijeska i vreća za punjenje pijeskom u ugrožena naselja a sve u saradnji sa predsjednicima vijeća mjesnih zajednica.

MC

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave