25.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Objavljene instrukcije za dolazak u Foču i prisustvo otvaranju Aladže džamije

Organizacioni odbor svečanog otvaranja ponovno izgrađene Aladže džamije u Foči uputio je više instrukcija za  one koji u subotu, 4. maja, planiraju prisustvovati ceremoniji.

Vozači koji ne poznaju prigradske i gradske zone Foče treba da slijede upute redara i lokalne policije, koji će im pomoći da nađu adekvatan parking.

Organizacioni odbor je predvidio da  se mala vozila parkiraju kod KP doma na desnoj strani Drine,  te bivše čarapare, kod novog željeznog mosta na  lijevoj strani Drine, kao i između dva mosta duž magistrale, na pravcu iz Sarajeva i na pravcu iz Goražda.

Svi autobusi ka Foči iz pravca Sarajeva i iz pravca Goražda nakon što putnike ostave na ulazu u grad biti će upućeni prema Ustikolini gdje će ih lokalna policija smjestiti na predviđene parkinge.

U povratku autobusi će se zaustavljati na proširenju kod novog željeznog mosta tj. na ulazu u grad iz pravca Goražda i tu će se putnici ulaziti.

Preporuka za Fočake je da parkiraju kod Ribarskog restorana, zbog poznavanja lokacije i pristupa istoj, a kako bi olakšali gostima iz drugih gradova.

Parking za uniformisane službenike Islamske zajednice (u džubi i ahmediji) osiguran je kod bivše medrese Mehmed-paše Kukavice i u krugu Perućice. U gradu će biti posebni redari koji će ta lica i vozila usmjeravati na ove lokacije.

Osim toga kako bi se izbjegle gužve do same Aladža džamije mogu doći samo:vozila pod pratnjom, vozila sa VIP oznakom (diplomatski kor, gosti iz inostranstva..) i vozila sa PRESS oznakom.

Organizacioni odbor posebno skreće pažnju da će vozila kroz glavnu ulicu bez navedenih oznaka biti isključena ili preusmjerena na predviđene parking lokacije, piše Fena.

U harem džamije, tokom trajanja oficijelnog dijela programa, mogu ući lica sa zvaničnim pozivnicama, kao i lica sa jednom od akreditacija Organizacionog odbora (organizator, protokol, tehnička podrška, press..). Svi ostali će biti smješteni na prostor Aladžanskog parka. Nakon završetka zvaničnog dijela programa svi posjetioci imat će priliku da klanjaju u džamiji i da je obiđu. Ukoliko u vrijeme podne-namaza bude padala kiša, organizovat će se klanjanje u džematu po grupama za sve posjetioce, prenosi MINA.

S obzirom da se očekuje veliki broj gostiju među kojima su i brojni domaći i međunarodni zvaničnici Organizacioni odbor apeluje na sve goste ceremonije da poštuju instrukcije redara i službenog osoblja i još jednom ih moli za razumijevanje i saradnju kako bi ovaj historijski događaj protekao dostojanstveno i u najboljem redu.

Također, Odbor napominje da se svi gosti u svakom trenutku mogu obratiti bilo kojem od službenih osoba za pomoć i podršku.

Iz Organizacionog odbora napominju sve goste da KDZ pregled lokaliteta počinje u 7.00 i da će završiti do 8.30. KDZ pregledom će biti obuhvaćena i vozila akreditovanih TV kuća i njihova reportažna kola.

DK

Vijesti

Atina / Velež večeras u Grčkoj protiv AEK-a: Mogu li Mostarci do historijskog uspjeha

Fudbaleri Veleža večeras u Atini igraju revanš susret drugog pretkola Konferencijske life protiv ekipe AEK-a. Velež u tom meču brani pobjedu iz pvog meča odigranog prošle sedmice na "Grbavici", kada je slavio...

Zdravstveni radnici u TK odlučili da stupe u generalni štrajk

Zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu donijeli su odluku o stupanju u štrajk jer mjesecima čekaju na potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi regulisao njihov...

BDP u BiH lani iznosio 34,24 milijarde KM

Bruto domaći proizvod (BDP) Bosne i Hercegovine za 2020. godinu (proizvodni pristup, prvi rezultati) nominalno je iznosio 34 milijarde i 240 miliona KM i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave