14.3 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

OSCE objavio tematski izvještaj o provedbi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) predstavila je, 6. maja 2018. godine u Bihaću, tematski izvještaj o provedbi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Izvještaj „Zapažanja o Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina i Nacrtu revidirane strategije iz 2018. godine, uključujući predmete kategorije A Pravila puta“ sadrži pregled napretka koji je ostvarilo pravosuđe BiH od donošenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina 2008. godine i identifikuje izazove i prepreke u njenoj provedbi, a na koje Revidirana strategija nastoji odgovoriti.  

Misija OSCE-a u BiH pozvala je Vijeće ministara BiH na usvajanje Revidirane strategije bez daljnjeg odlaganja.

„Prijedlog Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina unaprijeđuje kriminalnopolitički okvir za postupanje nadležnih institucija u ovim predmetima“, izjavio je šef Misije OSCE-a u BiH, Bruce G. Berton.

Berton je pojasnio da Revidirana strategija donosi najmanje tri bitne prednosti: prva, da se omogućava veća prohodnost činjenično i pravno manje složenih predmeta na nivo entiteta i Brčko distrikta BiH čime se omogućava Tužilaštvo BiH da svoje resurse usmjeri na najsloženije predmete ratnih zločina – što je njihova i osnovna zadaća.  Druga se odnosi na to da se Revidiranom strategijom propisuje izraženija uloga Nadzornog tijela za provođenje Strategije i uspostavlja osnov za propisivanje disciplinske odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija za postupanja suprotna cilju i svrsi Strategije.  Konačno, ona predviđa  unaprijeđenje normativnog okvira za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva u parničnom postupku.

„Sve su to razlozi zbog kojeg Misija poziva Vijeće ministara da bez odlaganja usvoji Prijedlog Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina”, rekao je Berton.

Revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina sadrži mjere za prevladavanje preostalih izazova koji koče efikasno procesuiranje ovih predmeta. Ona  će doprinijeti ostvarenju pravde za žrtve ratnih zločina i pružiti podršku zemlji, na njenom putu prema pomirenju i trajnom miru.

M.O.

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,866FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave