Subota, 21 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPremijer Suljkanović svečano otvorio prostorije Grupacije poslodavaca TK u Tuzli

Premijer Suljkanović svečano otvorio prostorije Grupacije poslodavaca TK u Tuzli

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović svečano je danas otvorio Ured Grupacije poslodavaca TK u Tuzli. Ovim su se stvorili uslovi za efikasniji rad Grupacije. Poslodavci su još jedanput istakli da žele biti tretirani kao partneri u donošenju odluka koje se tiču poslovnog sektora.


Tokom sjednice Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije BiH koja je prethodila današnjoj svečanosti ponovo su se čula mišljenja da poslodavci žele biti aktivnije uključeni u proces donošenja odluka koje se tiču poslovnog sektora.
Premijer Suljkanović istaknuo je ovom prilikom da postoji mnogo prostora za unaprjeđenje saradnje između Vlade i poslodavaca, da je dosta i urađeno a da bi krajnji cilj i jednima i drugima morao biti zadržavanje radne snage u BiH.
„Kada su u pitanju određena zakonska rješenja u nadležnosti Tuzlanskog kantona moram kazati da smo u protekloj godini smanjili administrativne i takse koje se tiču registracije poslovnih subjekata. Također smo imali određene zakone kada je u pitanju javno-privatno pratnerstvo i tu smo pokušali kroz izmjenu zakonske regulative da omogućimo privatnom sektoru da se uključi u određene projekte sa javnim sektorom kako bi zajednički realizovali projekte”, rekao je ovom prilikom premijer Suljkanović.
Akcenat djelovanja u svojim aktivnostima Udruženje poslodavaca FBiH usmjerilo je na pružanje stručne pomoći kod definisanja ciljeva razvoja, istraživanja tržišta, iznalaženja partnera, pružanje pravne pomoći, pomoć prilikom pokretanja biznisa, informiranje o finansijskoj podršci biznisu, carinskim i poreznim obavezama i drugo. Grupacija poslodavaca Tuzlanskog kantona pri Udruženju poslodavaca FBiH osnovana je prije četiri godine a okuplja osam opštinskih udruženja poslodavaca, te više od 200 pojedinačnih članica, među kojima su: Sisecam soda Lukavac, Bingo Tuzla, Menprom Tuzla, Wagner automotiv Gradačac, Profine Živinice, Solana Tuzla, Fajol d.o.o. Lukavac, Transturist Tuzla, Kopex-Sarajlić Srebrenik, Herceg d.o.o. Srebrenik, Plasex d.o.o. Gračanica, TMD Gradačac, Rudnik Banovići, Fabrika cementa Lukavac. Opštinska Udruženja i pojedinačni članovi Grupacije zapošljavaju više od polovine zaposlenih u realnom sektoru, na području Tuzlanskog Kantona.

MC

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments