19.5 C
Srebrenik
Nedjelja, 25 Jula, 2021

Rastu vodostaji u Tuzlanskom kantonu, poplavljeni putevi i stambeni objekti

Usljed kišnih padavina na području Tuzlanskog kantona (TK) došlo je do povećanja vodostaja rijeka u Gračanici, Gradačcu, Čeliću i Lukavcu. Poplavljeno je nekoliko lokalnih i regionalnih puteva, stambenih objekata i poljoprivrednih zemljišta.Povećanje vodostaja rijeke Turije zabilježeno je na području Lukavca zbog čega su ponovo ugroženi mještani Orahovice koji su se sinoć u nekoliko navrata borili sa prodiranjem vode u privatne stambene objekte.

Prema zvaničnim podacima Civilne zaštite TK, u 14 sati je došlo do povećanja vodostaja na Hidroakumulaciji Modrac koji iznosi 198,25 centimetara, a u odnosu na jutrošnje mjerenje u 7 sati viši je za 25 centimetara. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 metara kubnih u sekundi.

Zabilježeno je i povećanje vodostaja rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac koji iznosi 312 centimetara, zbog čega se poduzimaju redovne mjere odbrane od poplava. Ova rijeka se izlila na području Gračanice i u priobalno je poplavila okvirno pet hektara poljoprivrednog zemljišta. 

Na području općine Gradačac došlo je do izlijevanja Lukavačkog potoka na okvirno deset hektara poljoprivrednog zemljišta. Prema informacijama Policijske uprave Gradačac, trenutno je u prekidu saobraćaj na regionalnom putu R-460 Vučkovci – Srnice Donje – Gračanica, kod firme Bričić Građa.

“Rijeka Rajčanka nije izlila ali ugrožava putnu komunikaciju, regionalni put Kerep – Zelinja Donja, s obzirom na to da 10 centimetara nedostaje da prelije preko mosta u Kerepu. Odvodni kanali su izazvali izlijevanje vode na putnu komunikaciju u Kerepu kod benzinske stanice, ali saobraćaj za sada nije u prekidu. U Srnicama Donjim ugrožena su tri stambena objekta od bujičnih potoka i rijeke Mala Tinja”, navedeno je iz Civilne zaštite TK. 

Stanje na području Čelića u posljednja 24 sata izazvano kišnim padavinama karakteriše povećanje nivoa i izlijevanje rijeke Šibošnice te rijeke Gnjinice i lokalnih potoka. 

“U Mjesnoj zajednici Čelić u naselju Agići došlo je do plavljenja lokalnog puta na kojem je u prekidu odvijanje saobraćaja. U Mjesnoj zajednici Ratkovići ugrožen je jedan stambeni objekt, a na dijelu regionalnog puta Čelić-Šibošnica-Tuzla otežano je odvijanje saobraćaja”, kazali su iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

U Kladnju je došlo do porasta svih vodostaja te pojave klizišta kao i odrona koja su ugrozila stambene objekte i makadamski put. (KLIX)

MC

Vijesti

Lani Pudar izmakao plasman u polufinale Olimpijskih igara

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar je ostvarila solidan rezultat u svojoj kvalifikacionoj grupi na 100 metara delfin, ali se nije plasirala u polufinale na...

Drugi upisni rok na Univerzitetu u Tuzli u septembru

Na Univerzitetu u Tuzli će se organizovati drugi upisni rok za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija...

U ponedjeljak Konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole u TK

Konkurs za za prijem u radni odnos zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona biće objavljen u ponedjeljak 26.07.2021. u Dnevnom avazu i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,869FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave