14.4 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Saobraćajni prekršaji: Dug vozača u BiH skoro 60 miliona KM

Ukupan dug vozača u BiH za saobraćajne prekršaje iznosi skoro 60 miliona KM, a ukupan dug vozača u FBiH skoro je duplo veći od onog u RS, podaci su Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH).

Goran Rakić, šef Kabineta direktora u ovoj agenciji, kaže da je ukupan dug 58.289.438,5 KM, a ukupan broj naloga je 570.468.

”Od ukupnog duga, dug vozača u FBiH je 36.488.101,5 KM, dok u RS on iznosi 19.606.688 KM”, rekao je Rakić.

On je istakao da najviše novca za saobraćajne prekršaje pojedinačno duguje osoba iz općine Sarajevo Stari grad, koja je dužna 94.150 KM u 157 naloga.

Milan Tešić, rukovodilac Odsjeka za vozače, vozila i puteve u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da se prekršaji koje čine vozači u RS, ali i drugi učesnici u saobraćaju, najčešće odnose na alkohol i brzinu kretanja.

”Zakon o prekršajima RS je rekao da ukoliko se u roku od osam dana plati prekršaj, iznos će se smanjiti za 50 odsto. Međutim, taj mehanizam prosto je potrebno još utegnuti preko Poreske uprave RS i ostalih institucija, kako bi stepen naplate tih prekršaja bio veći”, rekao je Tešić za “Nezavisne”.

On kaže da je namjera te mjere koja je uvedena bila da se poveća stepen naplativosti, međutim to je urađeno samo u određenoj mjeri, a efekti nisu onakvi kako je očekivano.

Tešić je rekao da je prilikom naplate veliki problem ukoliko prekršilac nema nikakvo vlasništvu, odnosno imovinu na sebi.

“Na taj način Poreska uprava RS ne može da naplati te prekršaje, odnosno ako neko vozi automobil koji nije njegovo vlasništvo a čini prekršaje – prosto nema mehanizma da mu se naplati taj prekršaj ako nema imovinu na sebi”, kaže Tešić.

On je pojasnio da u slučaju kad prekršaj zabilježi radar ili kamera, ako osoba koja vozi automobil nije i vlasnik vozila, a pri tome pravi prekršaj, prekršajni nalog stiže vlasniku vozila, koji se izjasni da nije on upravljao vozilom nego ta druga osoba.

“Ako ta druga osoba nema ništa od imovine, ne postoji mehanizam da mu se naplati ta kazna jer se ne može ići preko Poreske uprave RS, auto ne registruje jer ga nema u svom vlasništvu i niko mu ne može naplatiti prekršaj. Uslovno rečeno, on je van sistema i zbog toga se kod nas dešava ovaj problem”, kaže Tešić.

Ševal Kovačević, inženjer saobraćaja i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH, kaže da se odavno govori o zloupotrebi vozila u saobraćaju, koja je prešla granice.

On kaže da bi to trebalo regulisati na način da ukoliko vozač vozi automobil koji je u vlasništvu druge osobe i čini prekršaje, taj automobil bi svejedno trebalo oduzeti od vlasnika vozila, pa da se prekršilac i vlasnik vozila dalje rasprave u parničnom postupku.

“Zakonski treba urediti propise, upozoriti građane da ukoliko osobi za koju se sumnja da ima zloupotrebe u saobraćaju date svoje vozilo, odgovarate svojom imovinom, jer ste mu vi svoju imovinu i dali”, istakao je Kovačević. (Nezavisne novine)

MC

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave