22.8 C
Srebrenik
Subota, 24 Jula, 2021

Šta donosi Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica?

Usvajanjem novog prijedloga Zakona, borcima su osigurani povoljniji uslovi i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, novčana naknada, prijevremeno penzionisanje i duži godišnji odmor po osnovu učešća u Oružanim snagama. Ministarstvo finansija FBiH zaduženo je da pripremi rebalans budžeta za 2019., a s ciljem da se Zakon počne provoditi od 1. jula ove godine.

“Intencija ovog zakona je da se posebno povede računa o demobilisanim braniocima koji imaju 57 godina i više, a nisu ostvarili pravo na penziju, dakle ovim zakonom će biti obuhvaćeno oko 20.000 demobilisanih branilaca, koji su u tom stanju jer nemaju dovoljno godina staža” – istakao je Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Prethodno je u februaru Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca. U međuvremenu je formirana radna grupa u kojoj su se našli predstavnici demobilisanih boraca kao i borci koji su protestvovali ispred nekadašnje zgrade Vlade u Sarajevu, maloljetni dobrovoljci, te desetorica predstavnika Vlade i Ministarstva boraca.
“Zahtjev boraca je da se ne usvajaju dodatni amandmani koji bi opteretili Zakon. Dva glavna preduvjeta smo ispunili. Definitivno je da će se objaviti registar na stranici Ministarstva, a pronašli smo i način za egzistencijlnu naknadu za branitelje. Potrebno je izbjeći politikanstvo” – kazao je Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Za provedbu Zakona potrebno je dodatnih 50 miliona maraka na godišnjem nivou. Ukoliko Zakon zaživi od 1. jula, za 2019. trebat će 25 miliona maraka. Sada je na Parlamentu da odradi svoj dio posla.

DK

Vijesti

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić posjetio Srebrenik

U prostorijama Gradske uprave u Srebreniku danas je u posjeti boravio premijer Vlade Federacije BIH Fadil Novalić. Na sastanku sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem...

Broj žrtava poplava u Kini porastao na 33, kiša i dalje pada

Broj žrtava velikih poplava u centralnoj kineskoj provinciji Henan povećan je na 33, a osam osoba je nestalo, saopćile su danas lokalne službe za...

Počinje nogometni turnir na Olimpijskim igrama

Danas će početi nogometni turnir za muškarce na Olimpijskim igrama u Tokiju na kojem je apsolutni favorit selekcija Španije. Španci će otvoriti turnir današnjim mečom...

Stay Connected

21,988FansLike
2,867FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave