31.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

U BiH u naredne dvije godine umjeren ekonomski rast

Program ekonomskih reformi BiH predviđa umjereni rast u naredne dvije godine, zahvaljujući snažnijoj privatnoj potrošnji, podstaknutoj povećanjem zaposlenosti i niskom inflacijom, navodi se u zajedničkim zaključcima sa sastanka u Briselu predstavnika zemalja EU, zapadnog Balkana i Turske, te njihovih institucija.

“Viškovi na fiskalnim računima i dalje se temelje prvenstveno na ograničavanju tekućih i investicionih izdataka javnog sektora. Međutim, time se nedovoljno rješavaju ključni izazovi zemlje”, navode iz Delegacije EU u BiH.

U zaključcima se naglašava da su BiH, kao i u ostatku regiona, potrebni dalji napori u borbi protiv korupcije, unapređenju vladavine prava, te jačanje institucija, s ciljem promocije konkurentnosti, te dodaje da rješavanje ovih temeljnih pitanja predstavlja preduslov za uspješnu transformaciju privrede.

Zaključci utvrđuju glavne strukturne izazove koje BiH treba da riješi, s ciljem povećanja konkurentnosti i dugoročnog i inkluzivnog rasta, a odnose se na unapređenje poslovnog okruženja stvaranjem jedinstvenog ekonomskog prostora, olakšavanjem pokretanja poslovanja, putem efikasnijeg javnog sektora, posebno poboljšanjem učinka, transparentnosti i odgovornosti javnih preduzeća, te poboljšanjem tranzicija na tržištu rada.

BiH je pozvana da osnaži srednjoročno makrofiskalno planiranje, poveća transparentnost javnog sektora u pogledu zapošljavanja, neizmirenih i potencijalnih obaveza, te da poboljša blagovremenost i sveobuhvatnost statistika o javnim finansijama, nacionalnim računima i tržištu rada.

“BiH bi trebalo da poveća javna ulaganja uz istovremeno smanjenje izdavanja za plate u javnom sektoru i poboljšanje usmjerenosti socijalnih transfera, očuva integritet aranžmana valutnog odbora i nezavisnost Centralne banke, kako bi se održala monetarna stabilnost, uz istovremeno očuvanje stabilnosti finansijskog sektora”, naglašava se u saopćenju.

Iz Delegacije EU navode da bi u BiH trebalo da se poboljša upravljanje i transparentnost javnih preduzeća, te usvoji i primijeni kredibilan i relevantan strateški okvir za upravljanje javnim finansijama u cijeloj zemlji, sa sistemom monitoringa i izvještavanja na osnovu učinka.

“Potrebno je pojednostaviti i uskladiti postupke registracije preduzeća, izdavanja odobrenja i dozvola između entiteta, te preduzeti korake u pravcu smanjenja parafiskalnih nameta i naknada”, ističe se u zaključcima.

BiH je savjetovano da unaprijedi politike upisa u srednje i visoko obrazovanje i povežu sa potrebama tržišta rada, ali i da preduzme korake u pravcu podsticanja formalnog zapošljavanja, te da budu preduzeti koraci kako bi se obezbijedilo da se kapaciteti javnih službi za zapošljavanje koriste za aktivniju podršku tražiocima posla.

Na sastanku u Briselu, koji je održan u okviru godišnjeg dijaloga o ekonomskim politikama, učestvovali su predstavnici zemalja članica EU, zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke, kao i predstavnici centralnih banaka zapadnog Balkana i Turske.

DK

Vijesti

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK: Prijem nastavnika, stručnih saradnika i zaposlenika u osnovnim i srednjim školama

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK raspisalo je danas konkurse za prijem nastavnika, stručnih saradnika i zaposlenika u osnovnim i srednjim školama TK, te oglas...

U Federaciji BiH u junu 51,3 posto više turista nego u maju

Ukupan broj dolazaka turista u junu 2021. godine u Federaciju iznosio je 57.769 što je četiri puta više u odnosu na juni 2020. godine,...

PCR i brzi testovi iz BiH bit će priznati i u Sloveniji

Vlada Slovenije je na sjednici usvojila izmijenjenu uredbu o utvrđivanju uslova za ulazak u zemlju zbog obuzdavanja virusa covida-19, kojom je Bosna i Hercegovina...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave