Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETUKC Tuzla: Danas obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze

UKC Tuzla: Danas obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze

Svjetski dan multiple skleroze obilježava se svake godine krajem mjeseca maja i namijenjen je povezivanju ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnon nivou te učestvovanju u događajima i aktivnostima radi podizanja svijesti o multiploj sklerozi kao globalnom problemu.

I ove godine Klinika za neurologiju UKC Tuzla i Udruženje oboljelih od multiple skleroze Tuzlanskog kantona će raznim aktivnostima obilježiti ovaj dan, kako bi upozorili na ključne probleme s kojima se svakodnevno susreću i bore oboljeli.

Multipla skleroza (MS) je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sistema (mozga i leđne moždine).

Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca.

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze Klinika za neurologiju UKC-a Tuzla i Udruženje oboljelih od multiple skleroze TK raznim aktivnostima obilježit će ovaj dan te ukazati na ključne probleme sa kojima se oboljeli susreću. (RTV SLON)

MC

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments