Unapređenje programa transplantacije u FBiH

0
4

Predstavnici zdravstvenih ustanova i institucija u Federaciji BiH održali su danas u Sarajevu sastanak na temu unapređenja programa transplantacije u Federaciji BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, tri klinička centra i Kantonalne bolnice Zenica, kao i predstavnik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Na sastanku je podcrtano da su donorski i program transplantacije u FBiH zakonski u potpunosti uređeni, da su imenovani bolnički koordinatori, kao i transplantacijski timovi, ali da i dalje broj realiziranih donora, odnosno urađenih transplantacija organa ne može odgovoriti potrebama pacijenata.

U tom kontekstu, razgovaralo se o izazovima s kojima se zdravstveni profesionalci, ali i zdravstvene ustanove uključene u program transplantacije susreću u svom radu, prvenstveno u organizacijskom smislu, kao i o mogućim rješenjima za unapređenje programa transplantacije u FBiH.

Posebna pažnja tokom sastanka posvećena je i unapređenju modela finansiranja programa transplantacije u FBiH, te su dogovorene aktivnosti u tom pravcu, a koje podržava i Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

DK

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime