Utrostručen izvoz za Katar

Bosna i Hercegovina je u prošloj godini utrostručila izvoz u Katar, ali on je i dalje na zanemarivom nivou u odnosu na potencijal koji postoji u jednoj od najbogatijih zemalja na svijetu.

U Ambasadi BiH u Kataru kažu kako saradnja nije ni izdaleka onakva kakva bi mogla da bude.

“Prisustvo proizvoda iz Bosne i Hercegovine je minorno i neprimjetno. Država Katar se poslije blokade koju su nametnule zemlje u Zalivu koje su bile tradicionalni snabdjevači proizvodima morala otvoriti prema novim snabdjevačima i otvoriti nova tržišta, kako za izvoz, tako i za uvoz, što je dovelo do porasta robne razmjene. Naravno, mogućnosti su daleko veće i ovise od aktivnosti naših proizvođača, njihovog marketinga i prisutnosti na ovom tržištu kada je izvoz u pitanju”, kaže za “Nezavisne” Bisera Turković, ambasador u Kataru.

Prema njenim riječima, u toj zemlji je evidentno prisustvo proizvoda iz čitavog svijeta, tako da simpatije prema nekoj zemlji nisu dovoljne za plasman njenih proizvoda, pišu Nezavisne novine.

“Potreban je mnogo agresivniji nastup, upornost s ponudom i prisutnost na tržištu”, ocijenila je Turkovićeva.

Raspoloživi podaci pokazuju kako je BiH tokom 2018. godine u Katar izvezla robu i proizvode u vrijednosti 6,86 miliona maraka, uglavnom mašina, a što je za 4,73 miliona KM više nego godinu dana ranije, a čak deset puta više nego 2014. godine.

MC