35.4 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Vlada TK: Nove pogodnosti za članove boračkih kategorija

?

Zbog povećanog broja boračkih zahtjeva Vlada TK danas je izmijenila Uredbu o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za odobravanje finansijskih sredstava za pomoć u liječenju branilaca i članova njihovih porodica. Zahtjevi boraca odnosili su se na proširenje spektra bolesti za koja se odobravaju finansijska sredstva iz Budžeta Vlade.

„Na način da je proširena tačka koja tretira ostala oboljenja. Ova tačka je proširena na mentalnu retardaciju i cerebralnu paralizu. Obzirom da imamo povećani broj zahtjeva boraca koji imaju na taj način oboljelu djecu i ministarstvo se opredijelilo da tu vrstu oboljenja uvede u tu uredbu“, pojašnjava Džemila Zaimović, sekretar ministarstva za boračka pitanja TK.

Također iznosi koji se odobravaju kao finansijska pomoć u liječenju povećani su i usklađeni sa prosječnom iznosom prosječne plaće u Federaciji BiH.

“Do sada se taj iznos kretao od 250 do 600 KM u zavisnosti od broja članova domaćinstva i visine rihoda koje je porodica dobijala, obzirom na povećanje troškova života lijekova, liječenja cjelokupnog, ministarstvo se opredijelilo da poveća taj izbnos od 350 do 900 KM maksimalno i da s ena neki način vežemo za prosječnu mjesečnu plaću“, tvrdi Zaimović.

Kada je u pitanju obavljaje volonterskog staža, odluka o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica je danas promjenjena kako bi bilo omogućeno stručno osposobljavanje i demobilisanim borcima sa šestim stepenom stručne spreme.

„U ovom slučaju ministarstvo je takođe za 2019. i 2020. godinu planiralo povećanje sredstava tako da je u Budžetu planirano 550.000 KM,od kojih će volonoteri imati naknadu 250 KM po osobi, a razliku od 89 KM ministarstvo će davati na ime pripadajućih obaveza. očekujemo da će javni poziv za utvršivanje liste volontera koji ispunjavaju uslove za ispunjavanje volonterskog staža biti objavljen za nekih sedam do 10 dana“, tvrdi Zaimović.

Vlada je danas prihvatila Izvještaj o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona i Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve budžeta Tuzlanskog kantona za prošlu godinu.

Ostvareni suficit na dan 31.12.2018. godine iznosi 20, 7 miliona KM i predstavlja rezultat prventsveno povećanje ubiranja prihoda od indirektnih prihoda, prihoda na dohodak i dobit. s druge strane u ovom obimu ostvareni suficit je rezultat kontrolisanog korištenja rashoda i izdataka kroz odobrene kvartalne planove budžeta od strane Vlade TK“, pojasnio je Miralem Nuhanović, ministar finansija TK.

Osim činjenice da je u protekloj godini zabilježeno određeno povećanje prihoda u Budžet, bitno je istaknuti da je Vlada tokom godine pokazala i izuzetnu finansijsku disciplinu i štedljivost, te je 14,5 miliona KM, od ukpno skoro 21 milion, rezultat ušteda koje su ostvarene na rashodovnoj strani Budžeta. Imajući u vidu sve navedeno, na kraju treba reći da je ovim finansijskim rezultatom, akumulirani budžetski deficit Tuzlanskog kantona sa 31. decembrom 2018.godine sveden na oko 25 miliona KM.

DK

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave