22.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

Vrijednost radova građevinskih firmi iz BiH u inostranstvu 137 miliona maraka

Građevinske firme iz BiH su prošle godine u inostranstvu imale pune ruke posla, pa je vrijednost njihovih radova premašila 137 miliona maraka.

Dodatno ohrabrenje predstavlja podatak da je ta cifra znatno veća nego godinu ranije, kada su njihovi poslovi bili “teški” 122,7 miliona KM. Rast je, dakle, znatan.

”Vrijednost izvršenih radova u inostranstvu  u  2018. godini veća je za 11,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu”, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Od ukupne vrijednosti radova koje su naše firme prošle godine imale na inostranim tržištima, 31,6 odsto je visokogradnja, a preostalih 68,4 odsto niskogradnja. Uglavnom smo gradili u evropskim državama.

”Visokogradnja je zastupljena uglavnom u zemljama Evrope, (98,6 odsto), a slijede zemlje Afrike (1,4 odsto). I niskogradnja je zastupljena najviše u zemljama Evrope  (86,5 odsto), a slijede zemlje Afrike (13,5 odsto)”, naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Ove brojke, po riječima sindikalaca, pokazuju da su naši građevinci manje cijenjeni ovdje nego u inostranstvu.

”Kao posljedicu toga imamo odliv radne snage, jer ovdje u građevinskim firmama radnici rade prekovremeno, po 12 do 16 sati. Kada sam u kontaktu sa takvim firmama i pitamo ih zašto rade toliko, dobijam odgovor da nemaju ljudi. Uprkos tome, neće da povećaju plate”, rekla je za “Nezavisne” Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

Rade Šegrt, urednik portala Udruženja ekonomista Republike Srpske Swot.ba, pozdravlja pozitivan trend, odnosno činjenicu da se bilježi rast ostvarenih prihoda naših građevinskih firmi u inostranstvu.

“To pokazuje da naše firme postaju konkrurentije na zahtevnom evropskom tržištu. Međutim, kada se pogleda duži period iza nas, treba naglasiti da se u vreme bivše države ta vrednost izvršenih radova u inostranstvu možda bilježila u samo jednom projektu naših firmi”, naveo je Šegrt.

Prisjećajući se tog perioda, on ističe da su naše građevinske kompanije stajale iza mnogih zahtjevnih projekata širom svijeta, kao što su, recimo, hidroelektrane.

”Ono što je trenutno jedan od problema naše građevinske industrije, ali i gotovo čitave privrede, jeste nedostatak kvalifikovane radne snage”, naglasio je Šegrt.

Statistika pokazuje da su bh. građevinske firme lani najviše posla imale u Njemačkoj, gdje su radovi iznosili 23,7 miliona KM.

To je ogroman skok u odnosu na godinu ranije, kada su imale poslove od svega 12,4 miliona maraka. Gradile su građevinske firme iz BiH prošle godine u još mnogim zemljama u Evropi, uključujući Italiju, Island, Norvešku, Sloveniju, Švedsku… (Nezavisne novine)

MC

Vijesti

Za vikend vrhunac toplotnog vala: A u nedjelju stiže hladna fronta na Balkan

Pritok vruće zračne mase s juga podigao je temperature u regiji do iznimno visokih vrijednosti koje na jugu regije dosežu a ponegdje i prelaze prosječnu...

Dodik prije sjednice NSRS-a: Dogovorena je smjena Ćamila Durakovića

Milorad Dodik, član Predsjedništva BIH i lider SNSD, neposredno pred početak Posebne sjednice NSRS rekao je da je visoki predstavnik prekršio zakone, Ustav i Dejtonski...

Dnevni bilten o broju novozaraženih u TK

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona evidentirene su četiri novozaražene osobe korona virusom, a testirano je 150 uzoraka. Tri novozaražene osobe su iz...

Stay Connected

21,988FansLike
2,880FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave