31.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Za mjere aktivne politike zapošljavanja u Tuzli izdvojeno 450 hiljada KM

Od 2015. godine u sistem podrške razvoja u oblasti poduzetništva na području grada Tuzla uvedene su mjere direktne finansijske podrške privrednih subjekata s ciljem povećanja zaposlenosti te povećanja održivosti novoregistrovanih subjekata.

Do sada je mjerama aktivne politike zapošljavanja, kroz projekat ”Zapošljavanje i nova radna mjesta” te projekat ”Siguran start” koji provodi Grad Tuzla potpomognuto otvaranje novih radnih mjesta, odnosno zapošljavanje i samozapošljavanje, oko 480 nezaposlenih osoba.

Od 2015. godine zadržan je kontinuitet u izdvajanju sredstava  za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja, kao rezultat pozitivnih iskustava i postignutih efekata, sigurnosti i namjenskog trošenja budžetskih sredstava, te iskazanog interesa i zadovoljstva privrednih subjekata ovim mjerama.

U Budžetu Grada Tuzla za 2018. godinu, za mjere aktivne politike zapošljavanja, te za podršku privatnim preduzećima i poduzetnicima, planirana sredstva iznosila su ukupno 450.000 KM, što je na istom nivou kao u 2017. godini, tako da je nastavljen kontinuitet u politici i strateškom opredjeljenju Grada da se aktivnim pristupom i direktnom podrškom stimulišu privredni subjekti za upošljavanje novih radnika, te također, da se stimulišu nezaposlene osobe da registracijom vlastite firme, bilo privrednog društva ili samostalne djelatnosti, regulišu svoje zapošljavanje, što se može smatrati i određenim vidom podrške za samozapošljavanje nezaposlenih osoba iz Tuzle, navedeno je u Informaciji o realizaciji projekata iz oblasti razvoja poduzetništva za 2018. godinu.

Realizovanim mjerama aktivne politike zapošljavanja i podrške privatnih preduzeća i poduzetnika u 2018. godini, postignuti su sljedeći efekti: omogućeno je zapošljavanje ukupno 139 osoba sa evidencije nezaposlenih osoba, podržanoje 45  subjekata osnovanih u 2018. godini (preduzeća, obrti i druge vrste samostalnih djelatnosti, kroz projekat ”Siguran start”), što predstavlja podršku u zapošljavanju odnosno samozapošljavanju najmanje 45 osoba, obezbjeđene su stipendije za školsku 2018/2019 godinu za 16 mladih osoba-učenika koji su upisani za deficitarna zanimanja, za koja postoje potrebe na tržištu rada (obućari i slastičari), a u segmentu primarne poljoprivredne proizvodnje obezbjeđeno je unapređenja kapaciteta i povećanje stočnog fonda za 16 novih muznih grla, u okviru 8 registrovanih obrta.

Postupak dodjele navedenih sredstava regulisan je i proveden je prema važećem Pravilniku o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka dodjele nepovratnih sredstava za novčanu podršku privrednim subjektima na području grada Tuzla (”Službeni glasnik Grada Tuzla”, broj 6/18),  te Programu raspodjele sredstava iz Budžeta Grada Tuzla namjenjenih za novčanu podršku privrednim subjektima na području grada Tuzla za 2018. godinu (”Službeni glasnik Grada Tuzla”, broj 6/18). Ovim Programom, navedena sredstva raspoređena su za realizaciju podrški predviđenih u okviru sljedećih projekata:  Projekat ”Zapošljavanje i nova radna mjesta”, Projekat ”Siguran start”, Projekat ”Unapređenje kapaciteta proizvođača mlijeka na području grada Tuzla”, Projekat ”Zapošljavanje ranjivih kategorija”, te Projekat ”Školovanje za sigurno zaposlenje”, stoji u Informaciji o realizaciji projekata iz oblasti razvoja poduzetništva za 2018. godinu. (RTV SLON)

MC

Vijesti

U Federaciji BiH u junu 51,3 posto više turista nego u maju

Ukupan broj dolazaka turista u junu 2021. godine u Federaciju iznosio je 57.769 što je četiri puta više u odnosu na juni 2020. godine,...

PCR i brzi testovi iz BiH bit će priznati i u Sloveniji

Vlada Slovenije je na sjednici usvojila izmijenjenu uredbu o utvrđivanju uslova za ulazak u zemlju zbog obuzdavanja virusa covida-19, kojom je Bosna i Hercegovina...

Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu, ali…

"Spreman sam da kao član Predsjedništva BiH podnesem ostavku, ali tražim da se ne bira novi član Predsjedništva iz srpskog naroda" - rekao je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,873FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave