Cijene nafte skočile zbog pojačane potražnje u Americi

  0
  16

  Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su porasle za skoro dva posto zbog pojačane potražnje u SAD, koje su najveći potrošač ovog energenta na svijetu i jer su članice OPEC-a i drugi proizvođači napokon uspjeli da usaglase datum održavanja sastanka o eventualnom smanjenju proizvodnje.U Londonu je cijena sirove nafte brent porasla za 1,13 dolara ili 1,8 posto i sada je 62,95 dolara po barelu.

  U New Yorku je cijena svijetle sirove nafte veća za 90 centi ili za 1,7 posto i iznosi 54,66 dolara po barelu. 

  “Na rast cijene uticali su razni faktori. U Americi je potražnja u porastu zbog ljetnih odmora, a sve ukazuje na to da će biti sastanka OPEC-a i da će biti produžena odluka o smanjenju proizvodnje nafte, ali postoji mogućnost i dodatnog smanjenja”, smatra analitičar Fin Zejbel iz Nacionalne banke Australije.

  Prema podacima Administracije za energetske informacije, poslije rekordnog rasta, zalihe sirove nafte u SAD smanjene su za 3,1 milion barela dok su analitičari predviđali pad od 1,1 posto.

  Članice OPEC-a saglasile su se da će se sastati 1. jula a da će se potom sutradan sresti i sa drugim proizvođačima nafte.

  OPEC i drugi proizvođači razmatraće da li će produžiti dogovor o dnevnom smanjenju proizvodnje nafte za 1,2 miliona barela a koji ističe na kraju ovog mjeseca. (KLIX)

  MC

  OSTAVITI ODGOVOR

  Molimo unesite komentar!
  Ovdje unesite svoje ime