Subota, 28 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETDan grada Gračanica: Jedna od najperspektivnijih lokalnih zajednica u TK

Dan grada Gračanica: Jedna od najperspektivnijih lokalnih zajednica u TK

Gračanica danas obilježava svoj dan. Nedavno je ova lokalna zajednica u Tuzlanskom kantonu promijenila status iz općine u grad, pa je stoga ovogodišnji Dan grada još značajniji. ”2. juni 1449. godine je najstariji do sada poznati datum iz bogatog kulturno-historijskog naslijeđa Gračanice i njene okoline, simbolizira višestoljetnu opstojnost na ovim prostorima i zbog toga za sve stanovnike ovog grada ima posebno značenje”, navodi se u čestici gradonačelnika Gračanice.

Od dana nastanka do danas, Gračanica se se razvijala i postala ono što je danas. Za ovu lokalnu zajednicu se odavno kaže, od posla čaršija. Prepoznata je kao privredno čudo u Tuzlanskom kantonu i BiH. U industrijskim zonama ovog grada smješteni su brojni privredni subjekti, a veliki dio njih svoje proizvode plasira van granica naše zemlje. Da je uistinu tako, pokazuju i zvanični podaci objavljeni na web stranici grada iz 2017. godine, gdje je navedeno da ovdje djeluje više od 1.100 privrednih subjekata. Posebno je interesantan podatak da je broj zaposlenih u Gračanici skoro duplo veći od broja nezaposlenih, s čime se ne mogu pohvaliti druge općine i gradovi u našoj zemlji.

Prema podacima Porezne uprave FBiH iz aprila 2019. godine broj zaposlenih na području Gračanice je oko 11 hiljada, a podaci Službe za zapošljavanje TK pokazuju da je nezaposleno manje od sedam hiljada osoba. Više od 45 hiljada stanovnika Područje grada Gračanica prostire se na površini od oko 220 km2 na kojoj živi nešto više od 45 hiljada stanovnika. ”Nadamo se da će uz pomoć svojih građana nastaviti putem prosperiteta u svjetliju budućnost, kako bi naše buduće generacije bile ponosne na svoju Gračanicu. Svim građanima grada Gračanica čestitam Dan grada – 2. juni”, stoji u zvaničnoj čestici gradonačelnika Gračanice.

(rtv slon)

MC

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments