Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETSSS BiH: Zalagat ćemo se da minimalna plata radnika bude od 700...

SSS BiH: Zalagat ćemo se da minimalna plata radnika bude od 700 do 750 KM

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) posvetio je današnju proširenu sjednicu ekonomskim i finansijskim mogućnostima za povećanje i jačanje prava radnika, kao uvjetu za siguran život, a zaključke će dostaviti vladama svih nivoa i udruženjima poslodavaca.

Predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović kazao je novinarima, prije sjednice, da bi na tom skupu trebali ‘vidjeti u kom pravcu da ide Savez sindikata po pitanju podizanja cijene rada, ekonomskog i socijalnog položaja radnika i radno-pravnog statusa radnika u FBiH.’

– Radnici imaju niske plaće. Imamo jasno definiran plan, očekujemo da ćemo u mjesec ili dva uspjeti okupiti i druga dva socijalna partnera (Vlada i poslodavci) i zajednički učiniti nešto od čega će biti bolje radnicima i građanima BiH – naglasio je.

Uvodničar prof. dr. Mehmed Avdagić mišljenja je da se ne može biti pretjerani optimist u pogledu velikih povećanja radničkih prava.

– Mi ćemo se zalagati da plaća bude najmanje trećina sindikalne korpe, koja je oko 2.150 KM. Dakle, ispod 700 do 750 KM minimalna plaća ne bi mogla biti. Niska plaća i mala prava radnika odražavaju se i na ukupno stanje u državi. To je jedan od razloga što imamo nesigurnu situaciju. Nije samo u pitanju egzistencija, nesigurna je ukupna situacija, zbog čega i odlaze građani iz BiH – istaknuo je.

Uvodničar prof. dr. Zlatan Begić mišljenja je da sindikat treba da bude partner, korektivni faktor ‘a i da koristi najradikalnije metode unutar demokratskog društva potrebne da se oni, koji treba da donose zakone, donose odluke i provode reforme, jednostavno natjeraju da to i učine’.

– Sa stručne strane treba urediti oblast sindikalnog djelovanja, pogotovo radnička prava. Treba stvoriti i kreirati adekvatnu atmosferu, iz takve atmosfere dolaze dobra zakonska rješenja – naglasio je.

Selvedin Šatorović podsjeća da je Savez samostalnih sindikata BiH od oktobra u intenzivnoj kampanji definiranja najniže cijene rada u FBiH. Planiraju organizirati i okrugli sto uz prisustvo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti te udruženja poslodavaca, a namjera im je, kaže, učiniti značajan iskorak u sprečavanju odlaska mladih ljudi iz ove države.

Današnji skup zvaničnog naziva ‘Ekonomske i finansijske mogućnosti u BiH za povećanje i jačanje prava radnika kao jednog od uvjeta sigurnog života’ organiziran je u suradnji sa Solidarity centrom američkog saveza sindikata AFL-CIO, a prisustvovali su i predstavnici sindikalnih podružnica – članica SSSBiH.

MC

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments