Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKSvečano obilježen 21. jun, Dan grada Srebrenika

Svečano obilježen 21. jun, Dan grada Srebrenika

U velikoj sali srebreničkog Doma kulture održana je svečana proširena sjednica Gradskog vijeća Srebrenik kojom je na prigodan način obilježen 21. jun, Dan ovog grada. Sjednici su prisustvovali najviši predstavnici političkog, kulturnog, privrednog i vjerskog života Grada Srebrenika te delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Vlade TK, Skupštine Kantona Sarajevo i prijateljskih općina i gradova. Na viševjekovnu historiju i multikulturalni karakter Srebrenika, podsjetio je predsjedavajući GV Srebrenik Anto Marković, a svečani referat posvećen najznačajnijem datumu iz novije istorije Srebrenika podnio je gradonačelnik Nihad Omerović. Naglasivši da Srebrenik, kao jedan od najstarijih bh. gradova, predstavlja historijsku kolijevku bosanskog duha i kulture, gradonačelnik Omerović je istakao da je ovaj grad uvijek bio i rasadnik slobodarskog duha koji je posebno došao do izražaja u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Za izuzetan doprinos u razvoju ove lokalne zajednice na sjednici su zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena najviša priznanja i zahvalnice. Novoustanovljeno gradsko priznanje Povelja grada Srebrenika sa srebrenim grbom dodijeljeno je Sulejmanu Hercegovcu i Junuzu Mulahmetoviću. Počasnim građaninom proglašen je Sead Delić iz Odžaka za višegodišnju uspješnu saradnju i značajan doprinos u razvoju infrastrukture na području Grada Srebrenika. Novčane nagrade dodijeljenu su Alenu Alajbegoviću, Selmi Begić, Aldinu Husičiću, Jasmini Kavgić, Kerimu Dajiću, Halidu Mehmedoviću i Kenanu Suljiću. Posebne zahvalnice koje dodjeljuje gradonačelnika Srebrenika Nihada Omerovića dobili su Omer Čeliković, Husein Joldić, Fadil Smajić, Odbojkaški klub Gradina, Ismail Ćidić, Hasan Delić i Ibrahim Hadžibajrić.

Polaganjem cvijeća na centralna spomen-obilježja odata je dužna počast stradalim braniteljima u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH i poginulim antifašisitma u toku Drugog svjetskog rata.

U sklopu obilježavanja Dana grada Srebrenika, danas je svečano otvoren i Ured Turističke zajednice Srebrenik, a održana je i prigodna svečanost u povodu otvaranja rekonstruisane Sportske dvorane u Srebreniku. Gosti danaašnje svečanosti obišli su i pogone firme „Herceg“ u Srebreniku.

M.O.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments