Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETTuzlanski hirurg pozvani predavač na kongresu u Španiji

Tuzlanski hirurg pozvani predavač na kongresu u Španiji

Na 27. kongresu EAES-a (Evropskog udruženja endoskopskih hirurga) održanom od 12. do 15. juna 2019. godine u Sevilli, Španija, dva pozvana predavanja imao je Prof.dr Samir Delibegović iz Tuzle. Njegova predavanja na teme: “Nekomplikovani apendicitis može se najbolje tretirati antibioticima ILI  laparoskopskom apendektomijom”  i “Toaleta tokom kopmplikovanog apendicitisa mora se učiniti sa više od  1 litre fiziološke otopine” rezultat su proučavanja ovog najčešćeg hirurškog entiteta.  Profesor Delibegović se svojim entuzijazmom i spremnošću za stalni razvoj oblasti endoskopske hirurgije, uklopio u potpunosti i u kongres u Sevilji čija je tema “Put ka budućnosti” obezbijedila uzbudljivo, zadivljujuće, poduzetno i stimulativno obrađivanje prezentiranih predavanja.

Predsjednik kongresa EAES Sevilla 2019, Salvador Morales-Conde u  svom pozdravnom govoru rekao je da su u njegovoj profesionalnoj karijeri dvije riječi vodile njegov život: inovativnost i entuzijazam. Takođe je istakao da je Evropsko udruženje endoskopskih hirurga  uvijek donosilo najnovije inovacije u hrurgiji  i organizovalo veoma uspješna okupljanja eminentnih predavača i različitih stručnjaka u ovoj oblasti. 

Da je u cijelom svijetu inovativnost i entuzijazam jako bitan potvrđuje i Prof. dr. Samir Delibegović, predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini razvojem udruženja i organizovanjem Prvog kongresa endoskopskih hirurga BiH, koji će se održati od 6.-8. septembra 2019. godine u Sarajevu. Prof. dr. Delibegović istiće da je postavljeni cilj Kongresa u Sarajevu diskutovati  o rezultatima najnovijih istraživanja, prikazati iskustva iz prakse i otvoriti nove puteve za integrisanje različitih endoskopskih metoda.Pored toga, veoma je važno i uspostavljanje saradnje i kontakata sa kolegama iz endoskopske hirurgije iz regije i cijelog svijeta koji se ostvaruju u okviru održavanja kongresa. “Veliko je zadovoljstvo i podrška Evropskog udruženja endoskopskih hirurga, dolaska na kongres u Sarajevo predsjednika EAES-a Andrea Pietrabissa , te predavača Popa Dorin iz Švedske, Nader Francisa iz Engleske, Iotr Mysliwieca iz Poljske i Marek Soltesa iz Slovačke, sa aktuelnim i zanimljivim temama.

Dva priznanja Udruženju endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini

Udruženje endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini doživjelo je dva priznanja na 27. kongresu EAES Sevilla 2019, održanom od 12-15. juna 2019. u Sevilli, Španija. Pored izvanrednog programa kongresa sa stručnim predavanjima, radionicama, poster prezentacijom i nizom drugih sadržaja, održana je redovna skupština EAES-a (Evropskog Udruženja endoskopskih hirurga). Na skupštini je izvršena primopredaja predsjedanja EAES-om, Prof. Jaap Bonjeru je prestao mandat, a ulogu Predsjednika EAES-a preuzeo je Prof. Andrea Pijetrabissa. Osim toga, na redovnim skupštinama obavlja se i izbor članova drugih tijela ovog prestižnog udruženja. Zahvaljujući svojim rezultatima postignutim do sada i prisustva u značajnim aktivnostima u Edukacioni komitet EAES-a je izabran Prof.dr. Samir Delibegović, subspecijalista abdominalne hirurgije Klinike za hirurgiju JZU UKC Tuzla i Predsjednik Udruženja endoskopskih hiruga u Bosni i Hercegovini (UEHBH/AESBH).

Drugo priznanje bosanskohercegovačkom udruženju odnosi se na dr.med. Zlatana Mehmedovića, takođe, hirurga iz Tuzle, koji je dobijanjem tromjesečne edukacije u laparoskopskom centru u Holandiji potvrdio razvoj endoskopske hirurgije u Bosni i Hercegovini i njenog udruženja. Ovo je bila i prilika da Predsjednik EAES-a Prof. Andrea Pietrabissa izrazi podršku kongresu AESBH, koji se održava od 6. do 8. septembra u Sarajevu, te potvrdio svoj dolazak i spremnost da pomogne AESBH-u u razvoju endoskopske hirurgije u Bosni i Hercegovini.

M.O.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments